• Czas przygotowania 20 minut
  • Czas gotowania 5 minut
  • Czas całkowity 19 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajDanie główne
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyGluten, Jajko
  • OkazjaWiosna
  • DanieObiady
  • SkładnikiBotwinka, Cukier, Czosnek, Jajko, Kefir, Koperek, Ogórek, Przyprawy, Rzodkiewka, Sól, Szczypiorek

Opis przepisu

Składniki

  • Botwinka Pęczek
  • Kefir 3 szklanki
  • Gęsta śmietana 1 szklanka
  • Koperek 2 łyżki
  • Szczypiorek 2 łyżki
  • Ogórek 1szt
  • Rzodkiewka Pęczek
  • Jajka ugotowane 4szt
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sok z cytryny 10ml
  • Sól, pieprz, cukier do smaku

Kroki

  1. Botwinkę pokroić na małe kawałki, następnie ugotować w posłodzonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie.
  2. Ogórka i rzodkiewki pokroić w grubą kostkę.
  3. Posiekaj koperek i szczypiorek.
  4. Wymieszaj śmietanę z kefirem. Dodaj botwinkę, ogórek, rzodkiewkę, szczypiorek, koperek i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  5. Wymieszaj wszystko.
  6. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  7. Schłodź zupę i podawaj z jajkiem.

Wartości odżywcze

  • Energia 250kcal
  • Białko 10g
  • Tłuszcz (ogółem) 12g
  • Węglowodany (ogółem) 32g
  • Błonnik 3g

Podobne przepisy

Prep: 25 mins 4

Kotlety mielone Bułka tarta, Cebula, Czosnek, Jajko, Mięso mielone, Mleko, Musztarda, Natka pietruszki, Olej, Przyprawy, Sól

Prep: 1 hours 6

Rosół Cebula, Czosnek, Kurczak, Marchewka, Natka pietruszki, Pietruszka, Por, Przyprawy, Woda

Prep: 1 hours 6

Pierogi z kapustą i grzybami Cebula, Czosnek, Kapusta kiszona, Mąka pszenna, Olej, Pieczarki, Sól, Woda