• Czas przygotowania 10 minut
  • Czas gotowania 20 minut
  • Czas całkowity 40 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla dwóch osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajSzybkie i tanie
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten
  • OkazjaJesień, Lato
  • DanieKolacje
  • SkładnikiCzosnek, Makaron, Parmezan, Przyprawy, Sól, Szpinak

Opis przepisu

Składniki

  • Makaron 250g
  • Świeży szpinak 200g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Sól i pieprz Do smaku
  • Parmezan Wedle uznania

Kroki

  1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu, aż będzie al dente. Odsącz go i odstaw na bok.
  2. Podczas gotowania makaronu, umyj szpinak i odsącz go z wody.
  3. W dużym rondlu lub patelni rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu.
  4. Dodaj posiekany czosnek i smaż przez około 1 minutę, aż będzie lekko zrumieniony.
  5. Dodaj szpinak i smaż go przez około 2-3 minuty.
  6. Dodaj ugotowany makaron do rondla z szpinakiem i czosnkiem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  7. Dopraw makaron solą i pieprzem według własnego smaku. Możesz również dodać inne ulubione przyprawy, jeśli chcesz.
  8. Gotowy makaron podawaj ciepły. Możesz go posypać startym serem parmezanem, jeśli lubisz.

Wartości odżywcze

  • Energia 350kcal
  • Białko 12g
  • Tłuszcz (ogółem) 10g
  • Węglowodany (ogółem) 60g
  • Błonnik 8g

Podobne przepisy

Prep: 20 mins 4

Placki ziemniaczane Jajko, Mąka pszenna, Olej, Przyprawy, Ziemniaki

Prep: 15 mins 2

Smoothie truskawkowe Banan, Lód, Miód, Mleko, Truskawki

Prep: 20 mins 2

Gofry Bita śmietana, Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Owoce, Proszek do pieczenia, Sól, Syrop klonowy