Podsumowanie przepisu
- RodzajCiasta
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten, Jajko, Orzech
- OkazjaLato, Wiosna
- DanieChleby i bułki
- SkładnikiBanan, Cukier, Cynamon, Jajko, Mąka pszenna, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól
Kroki
-
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Natłuść formę do pieczenia chlebka.
-
W dużej misce połącz rozgniecione banany, jajka, cukier i olej. Dobrze wymieszaj, aby składniki się połączyły.
-
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon do miski z masą bananową. Delikatnie wymieszaj składniki suchymi składnikami, aby uzyskać gładkie ciasto.
-
Dodaj orzechy i zamieszaj.
-
Przelej przygotowane ciasto do natłuszczonej formy do pieczenia chlebka.
-
Włóż formę do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie czysty lub z niewielkimi okruchami ciasta.
-
Włóż formę do piekarnika i piecz przez około 50-60 minut, lub do momentu, gdy włożony do środka patyczek będzie czysty lub z niewielkimi okruchami ciasta.
-
Gdy chlebek bananowy jest gotowy, wyjmij go z piekarnika i pozwól mu ostygnąć przez kilka minut w formie. Następnie wyjmij go z formy i przenieś na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
-
Pokrój chlebek bananowy na plasterki i podawaj.
Wartości odżywcze
-
Energia
2000kcal
-
Białko
40g
-
Tłuszcz (ogółem)
80g
-
Węglowodany (ogółem)
300g
-
Błonnik
12g
Podobne przepisy
Prep: 30 mins
8
Szarlotka Cukier, Cukier wanilinowy, Cynamon, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Proszek do pieczenia, Sól
Prep: 30 mins
8
Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda
Prep: 40 mins
6
Cynamonki Brązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól