• Czas przygotowania 40 minut
  • Czas gotowania 70 minut
  • Czas całkowity 110 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajCiasta
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyGluten, Jajko
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieDesery
  • SkładnikiCukier, Ekstrakt waniliowy, Herbatniki, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Skórka z cytryny, Śmietana, Twaróg

Opis przepisu

Składniki

  • Ser twarogowy 500g
  • Herbatniki 200g
  • Masło 100g
  • Cukier 150g
  • Jajka 4szt
  • Kwaśna śmietana 250ml
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Skórka z cytryny Do smaku
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Kroki

  1. Rozgnieć herbatniki na drobne kawałki.
  2. Wymieszaj herbatniki z rozpuszczonym masłem.
  3. Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż spód herbatnikami.
  4. Tortownice umieść w lodówce aby spód stwardniał.
  5. W misce umieść ser twarogowy, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, mąkę, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy.
  6. Miksuj składniki na niskiej prędkości do uzyskania jednolitej masy.
  7. Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na wcześniej przygotowany spód masę serową.
  8. Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut, aż będzie lekko złocisty na wierzchu.
  9. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia.
  10. Sernik podawać schłodzony bądź o temperaturze pokojowej.

Wartości odżywcze

  • Energia 400kcal
  • Białko 15g
  • Tłuszcz (ogółem) 25g
  • Węglowodany (ogółem) 35g

Podobne przepisy

Prep: 30 mins 8

Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda

Prep: 40 mins 6

Cynamonki Brązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól

Prep: 30 mins 6

Chlebek bananowy Banan, Cukier, Cynamon, Jajko, Mąka pszenna, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól