Podsumowanie przepisu
- RodzajCiasta
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten, Jajko
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieDesery
- SkładnikiCukier, Ekstrakt waniliowy, Herbatniki, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Skórka z cytryny, Śmietana, Twaróg
Kroki
-
Rozgnieć herbatniki na drobne kawałki.
-
Wymieszaj herbatniki z rozpuszczonym masłem.
-
Przygotuj tortownicę, wyłóż ją papierem do pieczenia i wyłóż spód herbatnikami.
-
Tortownice umieść w lodówce aby spód stwardniał.
-
W misce umieść ser twarogowy, cukier, jajka, kwaśną śmietanę, mąkę, skórkę cytrynową i ekstrakt waniliowy.
-
Miksuj składniki na niskiej prędkości do uzyskania jednolitej masy.
-
Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na wcześniej przygotowany spód masę serową.
-
Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 70 minut, aż będzie lekko złocisty na wierzchu.
-
Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw sernik w piekarniku do ostygnięcia.
-
Sernik podawać schłodzony bądź o temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
-
Energia
400kcal
-
Białko
15g
-
Tłuszcz (ogółem)
25g
-
Węglowodany (ogółem)
35g
Podobne przepisy
Prep: 30 mins
8
Szarlotka Cukier, Cukier wanilinowy, Cynamon, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Proszek do pieczenia, Sól
Prep: 30 mins
8
Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda