• Czas przygotowania 20 minut
  • Czas gotowania 15 minut
  • Czas całkowity 35 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla dwóch osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajSzybkie i tanie
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten, Jajko, Mleko
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieDesery
  • SkładnikiBita śmietana, Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Owoce, Proszek do pieczenia, Sól, Syrop klonowy

Opis przepisu

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 2 łyżki
  • Jajka 2szt
  • Mleko 1 i 1/2 szklanki
  • Olej 1/4 szklanki
  • Ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
  • Owoce, bita śmietana, syrop klonowy Wedle uznania

Kroki

  1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
  2. W osobnym naczyniu roztrzep jajka. Dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy. Dobrze wymieszaj składniki.
  3. Powoli dodawaj mieszankę mokrych składników do suchej mieszanki, delikatnie mieszając, aż składniki się połączą. Unikaj nadmiernego mieszania, aby nie powodować nadmiernego rozwinięcia glutenu.
  4. Pozostaw ciasto na około 5-10 minut, aby ciasto "odpoczęło".
  5. Rozgrzej gofrownicę
  6. Kiedy gofrownica jest rozgrzana, nałóż na nią porcję ciasta, zgodnie z rozmiarem gofrów, jakie chcesz uzyskać. Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 3-5 minut, aż staną się złociste i chrupiące.
  7. Wyjmij gotowe gofry z gofrownicy i przełóż na talerz.
  8. Powtarzaj proces pieczenia, aż zużyjesz całe ciasto.
  9. Podawaj gofry na gorąco z ulubionymi dodatkami, takimi jak owoce, bita śmietana czy syrop klonowy.

Wartości odżywcze

  • Energia 2000kcal
  • Białko 50g
  • Tłuszcz (ogółem) 80g
  • Węglowodany (ogółem) 300g

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 4

Kompot jabłkowy Cukier, Cynamon, Cytryna, Goździki, Jabłka, Woda

Prep: 5 mins 2

Jajecznica Jajko, Masło, Mleko, Przyprawy

Prep: 10 mins 2

Smoothie bananowe Banan, Lód, Masło orzechowe, Miód, Mleko, Płatki owsiane