• Czas przygotowania 15 minut
  • Czas gotowania 5 minut
  • Czas całkowity 20 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPrzystawki
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna
  • DanieSałatki
  • SkładnikiBazylia, Cebula, Czarne oliwki, Feta, Ogórek, Oliwa z oliwek, Papryka, Pomidor, Przyprawy, Sok z cytryny, Sól

Opis przepisu

Składniki

  • Pomidor 3szt
  • Ogórek 1szt
  • Czerwona cebula 1szt
  • Feta 200g
  • Czarne oliwki 200g
  • Papryka 1szt
  • Bazylia Kilka listków
  • Oliwa z oliwek Łyżeczka
  • Sok z cytryny 50ml
  • Pieprz i sól Do smaku

Kroki

  1. Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę umyj. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, ogórka i cebulę pokrój w plasterki.
  2. W dużym naczyniu wymieszaj pomidory, ogórka, cebulę, paprykę i czarne oliwki.
  3. Dodaj pokruszony ser feta do sałatki.
  4. Posyp sałatkę świeżymi listkami bazylii.
  5. W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę tym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
  6. Sałatkę grecką podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, aby smaki się połączyły.

Wartości odżywcze

  • Energia 300kcal
  • Białko 12g
  • Tłuszcz (ogółem) 22g
  • Węglowodany (ogółem) 12g
  • Błonnik 6g

Podobne przepisy

Prep: 15 mins 6

Sos czosnkowy Cytryna, Czosnek, Koperek, Majonez, Przyprawy, Sól

Prep: 20 mins 8

Coleslaw Cebula, Cukier, Kapusta, Majonez, Marchewka, Musztarda, Ocet, Sok z cytryny

Prep: 40 mins 12

Dżem brzoskwiniowy Brzoskwinie, Cukier, Cytryna