Podsumowanie przepisu
- RodzajPrzystawki
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyGluten
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna
- DanieSałatki
- SkładnikiBazylia, Cebula, Czarne oliwki, Feta, Ogórek, Oliwa z oliwek, Papryka, Pomidor, Przyprawy, Sok z cytryny, Sól
Kroki
-
Pomidory, ogórek, cebulę i paprykę umyj. Pomidory i paprykę pokrój w kostkę, ogórka i cebulę pokrój w plasterki.
-
W dużym naczyniu wymieszaj pomidory, ogórka, cebulę, paprykę i czarne oliwki.
-
Dodaj pokruszony ser feta do sałatki.
-
Posyp sałatkę świeżymi listkami bazylii.
-
W osobnej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Polej sałatkę tym dressingiem i delikatnie wymieszaj.
-
Sałatkę grecką podawaj od razu lub schłodź w lodówce przez kilka godzin przed podaniem, aby smaki się połączyły.
Wartości odżywcze
-
Energia
300kcal
-
Białko
12g
-
Tłuszcz (ogółem)
22g
-
Węglowodany (ogółem)
12g
-
Błonnik
6g
Podobne przepisy
Prep: 15 mins
6
Sos czosnkowy Cytryna, Czosnek, Koperek, Majonez, Przyprawy, Sól
Prep: 20 mins
8
Coleslaw Cebula, Cukier, Kapusta, Majonez, Marchewka, Musztarda, Ocet, Sok z cytryny