Podsumowanie przepisu
- RodzajCiasta
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten
- OkazjaZima
- DanieDesery
- SkładnikiCukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól
Kroki
-
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę na babeczki i wyłóż ją papilotkami.
-
W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
-
W innej misce utrzyj masło i cukier na puszystą masę. Dodawaj po jednym jajku, dokładnie mieszając po każdym dodaniu. Dodaj ekstrakt waniliowy i ponownie wymieszaj.
-
Stopniowo dodawaj suchą mieszankę (z mąki, proszku do pieczenia i soli) do mokrych składników (z masła, cukru, jajek i wanilii) na przemian z mlekiem. Zacznij i zakończ dodawanie mieszanki suchych składników, mieszając tylko do połączenia się składników.
-
Podziel ciasto równomiernie na przygotowane papilotki (wypełnij każdą formę do około 2/3 jej pojemności).
-
Piecz babeczki w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut lub do momentu, gdy wierzch babeczek nabierze lekkiego złotego koloru i będą sprężyste w dotyku.
-
Wyjmij babeczki z piekarnika i pozostaw je do ostygnięcia na blaszce przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wartości odżywcze
-
Energia
2100kcal
-
Białko
24g
-
Tłuszcz (ogółem)
86g
-
Węglowodany (ogółem)
312g
-
Błonnik
4g
Podobne przepisy
Prep: 30 mins
6
Chlebek bananowy Banan, Cukier, Cynamon, Jajko, Mąka pszenna, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól
Prep: 40 mins
8
Sernik Cukier, Ekstrakt waniliowy, Herbatniki, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Skórka z cytryny, Śmietana, Twaróg