Podsumowanie przepisu
- RodzajDanie główne
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyGluten
- OkazjaLato
- DanieObiady
- SkładnikiBulion, Cebula, Cukier, Czosnek, Koncentrat pomidorowy, Marchewka, Natka pietruszki, Olej, Oregano, Papryka słodka, Pomidor, Przyprawy, Seler naciowy, Śmietana, Sól, Tymianek
Kroki
-
Wyczyść i posiekaj cebulę, czosnek, marchewki, seler naciowy i paprykę.
-
W dużym garnku rozgrzej olej i dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż, aż staną się miękkie i lekko zeszklone.
-
Dodaj marchewki, seler naciowy i paprykę do garnka. Smaż wszystko razem przez kilka minut, aż warzywa zmiękną.
-
Pokrój pomidory na kawałki.
-
Dodaj pomidory i koncentrat pomidorowy do garnka. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż pomidory zaczną puszczać sok.
-
Wlej bulion do garnka i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
-
Zblenduj zupę, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-
Dodaj cukier, oregano, tymianek, sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby smaki się połączyły.
-
Podawaj gorącą zupę pomidorową, ozdobioną śmietaną kwaśną i posiekaną natką pietruszki.
Wartości odżywcze
-
Energia
150kcal
-
Białko
4g
-
Tłuszcz (ogółem)
6g
-
Węglowodany (ogółem)
20g
-
Błonnik
6g
Podobne przepisy
Prep: 30 mins
2
Grillowany łosoś Cytryna, Czosnek, Koperek, Łosoś, Natka pietruszki, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Sól, Sos sojowy
Prep: 30 mins
6
Barszcz Bulion, Buraki, Cebula, Czosnek, Liście laurowe, Natka pietruszki, Ocet, Pietruszka, Przyprawy, Sól, Woda, Ziele angielskie