Podsumowanie przepisu
- RodzajDanie główne
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieObiady
- SkładnikiCebula, Czosnek, Kurczak, Marchewka, Natka pietruszki, Pietruszka, Por, Przyprawy, Woda
Kroki
-
Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz skóry i kości, dodatkowo wzbogacisz smak i wartości odżywcze rosołu.
-
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej pokrojonego kurczaka.
-
Obierz i umyj warzywa. Marchewki i pietruszki pokrój na kawałki, pora i cebulę pokrój na plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
-
Dodaj wszystkie warzywa do garnka z kurczakiem.
-
Doprowadź rosół do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
-
Co jakiś czas usuwaj szumowiny, które uniosą się na powierzchni rosołu.
-
Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
-
Przelej rosół przez sitko, aby pozbyć się resztek warzyw i mięsa.
Wartości odżywcze
-
Energia
80kcal
-
Białko
7g
-
Tłuszcz (ogółem)
4g
-
Węglowodany (ogółem)
7g
-
Błonnik
3g
Podobne przepisy
Prep: 25 mins
4
Kotlety mielone Bułka tarta, Cebula, Czosnek, Jajko, Mięso mielone, Mleko, Musztarda, Natka pietruszki, Olej, Przyprawy, Sól
Prep: 15 mins
6
Zupa grzybowa Bulion, Cebula, Czosnek, Grzyby, Masło, Natka pietruszki, Przyprawy, Śmietanka 30%, Sól, Ziemniaki
Prep: 10 mins
2
Stek wołowy Masło, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Rozmaryn, Sól, Stek wołowy, Tymianek