• Czas przygotowania 60 minut
  • Czas gotowania 120 minut
  • Czas całkowity 180 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajDanie główne
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyGluten
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieObiady
  • SkładnikiCebula, Czosnek, Kurczak, Marchewka, Natka pietruszki, Pietruszka, Por, Przyprawy, Woda

Opis przepisu

Składniki

  • Kurczak 1kg
  • Woda 2L
  • Marchew 2szt
  • Por 1szt
  • Cebula 1szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Natka pietruszki Dla smaku
  • Pieprz i sól Dla smaku
  • Pietruszka 2szt

Kroki

  1. Kurczaka umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli używasz skóry i kości, dodatkowo wzbogacisz smak i wartości odżywcze rosołu.
  2. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej pokrojonego kurczaka.
  3. Obierz i umyj warzywa. Marchewki i pietruszki pokrój na kawałki, pora i cebulę pokrój na plasterki, a czosnek drobno posiekaj.
  4. Dodaj wszystkie warzywa do garnka z kurczakiem.
  5. Doprowadź rosół do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 - 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  6. Co jakiś czas usuwaj szumowiny, które uniosą się na powierzchni rosołu.
  7. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  8. Przelej rosół przez sitko, aby pozbyć się resztek warzyw i mięsa.

Wartości odżywcze

  • Energia 80kcal
  • Białko 7g
  • Tłuszcz (ogółem) 4g
  • Węglowodany (ogółem) 7g
  • Błonnik 3g

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 2

Stek wołowy Masło, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Rozmaryn, Sól, Stek wołowy, Tymianek

Prep: 30 mins 6

Barszcz Bulion, Buraki, Cebula, Czosnek, Liście laurowe, Natka pietruszki, Ocet, Pietruszka, Przyprawy, Sól, Woda, Ziele angielskie

Prep: 15 mins 6

Zupa grzybowa Bulion, Cebula, Czosnek, Grzyby, Masło, Natka pietruszki, Przyprawy, Śmietanka 30%, Sól, Ziemniaki