• Czas przygotowania 40 minut
  • Czas gotowania 20 minut
  • Czas całkowity 60 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajCiasta
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyGluten, Jajko, Mleko
  • OkazjaBoże Narodzenie, Zima
  • DanieChleby i bułki, Desery
  • SkładnikiBrązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól

Opis przepisu

Składniki

  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1/2 szklanki
  • Masło 150g
  • Mleko 3/4 szklanki
  • Jajko 1szt
  • Ekstrakt waniliowy 3 i 1/2 łyżeczki
  • Brązowy cukier 1/2 szklanki
  • Cynamon 3 łyżeczki
  • Cukier puder Szklanka
  • Mleko 2 łyzki

Kroki

  1. Przygotuj nadzienie, mieszając brązowy cukier i cynamon w miseczce.
  2. W drugiej miseczce rozpuść masło(3 łyżki).
  3. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia sól i cukier.
  4. Dodaj roztopione masło(120g), mleko, jajko i ekstrakt waniliowy(2 łyżeczki) do suchych składników.
  5. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
  6. Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez kilka minut.
  7. Wałkuj ciasto na prostokątną powierzchnię o grubości około 1 cm.
  8. Posmaruj roztopionym masłem nadzienie na całej powierzchni ciasta.
  9. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
  10. Pokrój roladę na plasterki o grubości około 2-3 cm.
  11. Wyłóż cynamonki na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
  12. Piecz cynamonki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
  13. W międzyczasie przygotuj lukier, mieszając cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy(1/2 łyżeczki) w miseczce, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  14. Wyjmij cynamonki z piekarnika i ostudź je przez kilka minut.
  15. Polej lukrem każdą cynamonkę.
  16. Możesz podawać cynamonki ciepłe lub wystudzone.

Wartości odżywcze

  • Energia 300kcal
  • Białko 4g
  • Tłuszcz (ogółem) 12g
  • Węglowodany (ogółem) 45g
  • Błonnik 2g

Podobne przepisy

Prep: 30 mins 8

Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda

Prep: 30 mins 8

Babeczki Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól

Prep: 30 mins 8

Szarlotka Cukier, Cukier wanilinowy, Cynamon, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Proszek do pieczenia, Sól