Podsumowanie przepisu
- RodzajCiasta
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten, Jajko, Mleko
- OkazjaBoże Narodzenie, Zima
- DanieChleby i bułki, Desery
- SkładnikiBrązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól
Kroki
-
Przygotuj nadzienie, mieszając brązowy cukier i cynamon w miseczce.
-
W drugiej miseczce rozpuść masło(3 łyżki).
-
W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia sól i cukier.
-
Dodaj roztopione masło(120g), mleko, jajko i ekstrakt waniliowy(2 łyżeczki) do suchych składników.
-
Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
-
Wyłóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagnieć je przez kilka minut.
-
Wałkuj ciasto na prostokątną powierzchnię o grubości około 1 cm.
-
Posmaruj roztopionym masłem nadzienie na całej powierzchni ciasta.
-
Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc roladę.
-
Pokrój roladę na plasterki o grubości około 2-3 cm.
-
Wyłóż cynamonki na blaszkę wysmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Piecz cynamonki w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
-
W międzyczasie przygotuj lukier, mieszając cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy(1/2 łyżeczki) w miseczce, aż uzyskasz gładką konsystencję.
-
Wyjmij cynamonki z piekarnika i ostudź je przez kilka minut.
-
Polej lukrem każdą cynamonkę.
-
Możesz podawać cynamonki ciepłe lub wystudzone.
Wartości odżywcze
-
Energia
300kcal
-
Białko
4g
-
Tłuszcz (ogółem)
12g
-
Węglowodany (ogółem)
45g
-
Błonnik
2g
Podobne przepisy
Prep: 30 mins
8
Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda
Prep: 40 mins
8
Sernik Cukier, Ekstrakt waniliowy, Herbatniki, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Skórka z cytryny, Śmietana, Twaróg
Prep: 30 mins
8
Szarlotka Cukier, Cukier wanilinowy, Cynamon, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Proszek do pieczenia, Sól