Salsa pomidorowa pico de gallo

Kategoria: Salsy

Salsa pomidorowa Pico de Gallo w prostym i dosłownym tłumaczeniu z hiszpańskiego oznacza dziób koguta. Jest to jednak bardzo mylące określenie,

salsa pomidorowa pico de gallo.jpg

gdyż Pico de Gallo czasem nazywane także salsa fresca, który jest typowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw.

Ta salsa jest wyjątkowo świeża i aromatyczna.

 

Czas: około 10 minut

Ilość porcji: 4 - 6

 

Składniki:

-  pomidory pokrojone w małą kostkę (trzy lub cztery w zależności od wielkości),

-  drobno posiekany pęczek kolendry (można ewentualnie zastąpić natką pietruszki),

-  jeden drobno posiekany ząbek czosnku,

-  pól posiekanej drobno cebuli,

-  drobno posiekana papryczka chilli (serrano lub jalapeno, uwaga: proponuje zacząć od połowy w zależności od ostrości papryki. Ja czasem zastępuję sosem tabasco),

-  świeży sok z limonki (ewentualnie z cytryny),

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Pomidory kroimy w małą kostkę.

2. Kolendrę, cebulę, czosnek, papryczki drobno siekamy.

3. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy sok z limonki.

4. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

5. Mieszamy dokładnie jeszcze raz. Odstawiamy na 10 minut.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl