Podsumowanie przepisu
- RodzajPrzekąski
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyMleko
- OkazjaLato
- DanieDesery
- SkładnikiCukier, Ekstrakt waniliowy, Mleko, Śmietanka 30%
Kroki
-
W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie się gotować. Nie doprowadzaj do wrzenia.
-
W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier i śmietankę kremówkę. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
-
Powoli wlej gorące mleko do masy śmietankowej, stale mieszając, aby składniki się połączyły.
-
Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na niskim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję sosu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
-
Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na niskim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję sosu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
-
Gdy masa ostygnie, przełóż ją do zamrażarki i trzymaj przez co najmniej 4 godziny
-
Po zamrożeniu lody są gotowe do podania. Możesz dodać swoje ulubione dodatki smakowe, takie jak kawałki czekolady, orzechy lub owoce.
Wartości odżywcze
-
Energia
300kcal
-
Białko
2g
-
Tłuszcz (ogółem)
24g
-
Węglowodany (ogółem)
20g
Podobne przepisy
Prep: 45 mins
6
Lody truskawkowe Bita śmietana, Cukier, Mleko, Śmietanka 30%, Sok z cytryny, Truskawki
Prep: 15 mins
3
Deser Truskawkowy Jogurt Grecki, Limonka, Mięta, Miód, Owoce, Truskawki