• Czas przygotowania 15 minut
  • Czas gotowania 6 minut
  • Czas całkowity 375 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPrzekąski
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyMleko
  • OkazjaLato
  • DanieDesery
  • SkładnikiCukier, Ekstrakt waniliowy, Mleko, Śmietanka 30%

Opis przepisu

Składniki

  • Śmietanka kremówka 30% 2 szklanki
  • Mleko Szklanka
  • Cukier 3/4 szklanki
  • Ekstrakt waniliowy Łyżeczka
  • Kawałki czekolady, orzechy, owoce Wedle uznania

Kroki

  1. W rondelku podgrzej mleko na średnim ogniu, aż zacznie delikatnie się gotować. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  2. W oddzielnym naczyniu wymieszaj cukier i śmietankę kremówkę. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
  3. Powoli wlej gorące mleko do masy śmietankowej, stale mieszając, aby składniki się połączyły.
  4. Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na niskim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję sosu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  5. Przełóż całą masę do rondelka i podgrzewaj na niskim ogniu, stale mieszając, aż mieszanina zgęstnieje i zacznie przypominać konsystencję sosu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  6. Gdy masa ostygnie, przełóż ją do zamrażarki i trzymaj przez co najmniej 4 godziny
  7. Po zamrożeniu lody są gotowe do podania. Możesz dodać swoje ulubione dodatki smakowe, takie jak kawałki czekolady, orzechy lub owoce.

Wartości odżywcze

  • Energia 300kcal
  • Białko 2g
  • Tłuszcz (ogółem) 24g
  • Węglowodany (ogółem) 20g

Podobne przepisy

Prep: 15 mins 3

Deser Truskawkowy Jogurt Grecki, Limonka, Mięta, Miód, Owoce, Truskawki

Prep: 10 mins 4

Arbuzowe lody na patyku Arbuz, Limonka, Mięta, Owoce

Prep: 30 mins 2

Domowe Chipsy Olej, Sól, Ziemniaki