• Czas przygotowania 30 minut
  • Czas gotowania 40 minut
  • Czas całkowity 70 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajCiasta
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyJajko
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieDesery
  • SkładnikiCukier, Cukier wanilinowy, Cynamon, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Proszek do pieczenia, Sól

Opis przepisu

Składniki

  • Jabłka 5szt
  • Mąka pszenna 200g
  • Masło 150g
  • Cukier 150g
  • Jajka 2szt
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • Cynamon 1/2 łyżeczki
  • Sól Szczypta

Kroki

  1. Obierz jabłka, usuń gwiazda nasienne i pokrój w plasterki.
  2. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier, sól i cynamon.
  3. Dodaj masło i rozdrobnij je nożem, aż powstanie kruszonka.
  4. Dodaj jajka.
  5. Zagnieć ciasto.
  6. Wyłóż połowę ciasta na blachę i rozprowadź.
  7. Wyłóż jabłka na ciasto.
  8. Następnie przykryj wszystko resztą ciasta.
  9. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, aż szarlotka będzie złocista.
  10. Podawaj szarlotkę na zimno lub na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

  • Energia 220kcal
  • Białko 3g
  • Tłuszcz (ogółem) 11g
  • Węglowodany (ogółem) 28g
  • Błonnik 2g

Podobne przepisy

Prep: 40 mins 6

Cynamonki Brązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól

Prep: 30 mins 8

Babeczki Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól

Prep: 30 mins 8

Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda