Podsumowanie przepisu
- RodzajCiasta
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyJajko
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieDesery
- SkładnikiCukier, Cukier wanilinowy, Cynamon, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Proszek do pieczenia, Sól
Kroki
-
Obierz jabłka, usuń gwiazda nasienne i pokrój w plasterki.
-
Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier, sól i cynamon.
-
Dodaj masło i rozdrobnij je nożem, aż powstanie kruszonka.
-
Dodaj jajka.
-
Zagnieć ciasto.
-
Wyłóż połowę ciasta na blachę i rozprowadź.
-
Wyłóż jabłka na ciasto.
-
Następnie przykryj wszystko resztą ciasta.
-
Piecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut, aż szarlotka będzie złocista.
-
Podawaj szarlotkę na zimno lub na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
-
Energia
220kcal
-
Białko
3g
-
Tłuszcz (ogółem)
11g
-
Węglowodany (ogółem)
28g
-
Błonnik
2g
Podobne przepisy
Prep: 40 mins
6
Cynamonki Brązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól
Prep: 30 mins
8
Babeczki Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól
Prep: 30 mins
8
Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda