Podsumowanie przepisu
- RodzajSzybkie i tanie
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyGluten, Jajko
- OkazjaLato
- DanieŚniadania
- SkładnikiChleb tostowy, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Masło, Owoce
Opis przepisu
Składniki
- Chleb tostowy 4 kromki
- Jajka 1-2szt
- Mleko 1/2 szklanki
- Cukier Łyżka
- Ekstrakt waniliowy Łyżeczka
- Cynamon Łyżeczka
- Masło Do smażenia
- Cukier puder i owoce Wedle uznania
Kroki
- W dużym naczyniu wymieszaj jajka, mleko, cukier, ekstrakt waniliowy i cynamon. Dokładnie ubij składniki, aby połączyły się ze sobą.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i dodaj odrobinę masła, aby ją natłuścić.
- Zamocz jedną kromkę chleba w przygotowanym jajeczno-mlecznym sosie, upewniając się, że obie strony są dobrze nasączone. Odstaw na chwilę, aby chleb wchłonął płyn.
- Po kilku sekundach przełóż kromkę chleba na rozgrzaną patelnię i smaż z obu stron na złoty kolor. Powtórz ten krok dla pozostałych kromek chleba.
- Gdy tosty francuskie są gotowe, podawaj je ciepłe z syropem klonowym, posypane cukrem pudrem lub udekorowane świeżymi owocami.
Wartości odżywcze
- Energia 500kcal
- Białko 25g
- Tłuszcz (ogółem) 20g
- Węglowodany (ogółem) 60g
- Błonnik 4g