• Czas przygotowania 10 minut
  • Czas gotowania 30 minut
  • Czas całkowity 40 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPrzystawki
  • Poziom trudnościŁatwe
  • OkazjaWiosna
  • DanieDodatki
  • SkładnikiCytryna, Jabłka, Marchewka, Natka pietruszki, Przyprawy, Sól

Opis przepisu

Składniki

  • Marchewka 2szt
  • Jabłko 1szt
  • Sok z cytryny 40ml
  • Natka pietruszki 2 łyżki
  • Pieprz i sól Do smaku

Kroki

  1. Obierz marchewki i jabłko, a następnie zetrzyj je na tarce.
  2. Wlej sok z cytryny na starte jabłko, aby zapobiec utlenianiu.
  3. W misce wymieszaj startą marchewkę, jabłko i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Dopraw surówkę solą i pieprzem do smaku. Możesz dodać więcej soku z cytryny, jeśli wolisz bardziej kwaśny smak.
  5. Delikatnie wymieszaj.
  6. Przełóż surówkę do lodówki na około 30 minut, aby składniki się przegryzły i smaki się połączyły.
  7. Po tym czasie surówkę można podać i cieszyć się jej chrupiącym smakiem i odświeżającą nutą.

Wartości odżywcze

  • Energia 70kcal
  • Białko 2g
  • Tłuszcz (ogółem) 1g
  • Węglowodany (ogółem) 14g
  • Błonnik 3g

Podobne przepisy

Prep: 15 mins 6

Sos czosnkowy Cytryna, Czosnek, Koperek, Majonez, Przyprawy, Sól

Prep: 10 mins 6

Sos serowy Czosnek, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Natka pietruszki, Ser

Prep: 20 mins 8

Coleslaw Cebula, Cukier, Kapusta, Majonez, Marchewka, Musztarda, Ocet, Sok z cytryny