Podsumowanie przepisu
- RodzajPrzystawki
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyMleko
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieDodatki
- SkładnikiCzosnek, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Natka pietruszki, Ser
Kroki
-
W małym rondlu rozpuść masło na średnim ogniu.
-
Dodaj mąkę i wymieszaj, aby utworzyć gładką pastę. Smaż pastę przez około 1 minutę, stale mieszając.
-
Powoli wlej mleko do rondla, stale mieszając, aby uniknąć tworzenia grudek. Gotuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje i osiągnie konsystencję gładkiego sosu.
-
Dodaj starty żółty ser do sosu i mieszaj, aż ser całkowicie się rozpuści.
-
Dodaj paprykę w proszku, czosnek w proszku i sól do smaku. Jeśli lubisz pikantne dania, możesz dodać również posiekaną papryczkę chili.
-
Gotuj sos na niskim ogniu, mieszając, aż będzie gładki i dobrze połączony.
-
Podawaj sos ciepły, posypany posiekaną cebulą i natką pietruszki lub innymi ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
-
Energia
700kcal
-
Białko
25g
-
Tłuszcz (ogółem)
45g
-
Węglowodany (ogółem)
25g
-
Błonnik
1g
Podobne przepisy
Prep: 15 mins
6
Sałatka grecka Bazylia, Cebula, Czarne oliwki, Feta, Ogórek, Oliwa z oliwek, Papryka, Pomidor, Przyprawy, Sok z cytryny, Sól
Prep: 15 mins
6
Sos czosnkowy Cytryna, Czosnek, Koperek, Majonez, Przyprawy, Sól