Podsumowanie przepisu
- RodzajDanie główne
- Poziom trudnościŚrednie
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieObiady
- SkładnikiMasło, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Rozmaryn, Sól, Stek wołowy, Tymianek
Kroki
-
Wyjmij stek z lodówki i pozostaw go na blacie kuchennym, aby osiągnął temperaturę pokojową. Pozwoli to na równomierne smażenie mięsa.
-
Przed smażeniem delikatnie osusz stek papierowym ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci.
-
Dopraw stek solą i pieprzem z obu stron.
-
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj oliwę z oliwek i masło, aby rozpuściło się i pokryło dno patelni.
-
Po rozgrzaniu patelni, umieść stek na gorącej powierzchni. Smaż go przez około 3-4 minuty z każdej strony, aby uzyskać średnio wysmażony stek. Dłuższy czas smażenia da nam bardziej wysmażony stek, a krótszy czas da nam stek krwisty.
-
Po osiągnięciu pożądanego stopnia wysmażenia, przenieś stek na deseczkę lub talerz i pozostaw do odpoczynku przez kilka minut. Pozwoli to mięsu zachować soczystość.
-
Opcjonalnie, posyp świeżymi ziołami (np. rozmarynem lub tymiankiem) i podawaj stek ze swoim ulubionym sosem.
Wartości odżywcze
-
Energia
700kcal
-
Białko
70g
-
Tłuszcz (ogółem)
50g
Podobne przepisy
Prep: 30 mins
4
Zupa ziemniaczana Bulion, Cebula, Czosnek, Marchewka, Olej, Por, Przyprawy, Seler naciowy, Śmietana, Sól, Ziemniaki
Prep: 30 mins
6
Barszcz Bulion, Buraki, Cebula, Czosnek, Liście laurowe, Natka pietruszki, Ocet, Pietruszka, Przyprawy, Sól, Woda, Ziele angielskie