• Czas przygotowania 30 minut
  • Czas gotowania 14 minut
  • Czas całkowity 43 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla dwóch osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajDanie główne
  • Poziom trudnościŚrednie
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieObiady
  • SkładnikiCytryna, Czosnek, Koperek, Łosoś, Natka pietruszki, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Sól, Sos sojowy

Opis przepisu

Składniki

  • Filety z łososia 2szt
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Czosnek 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka
  • Pieprz i sól Do smaku
  • Natka pietruszki lub koper Do podania

Kroki

  1. W misce wymieszaj sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek, oliwę z oliwek, sól i pieprz.
  2. Polożyć filety z łososia w misce i delikatnie obrócić, aby równomiernie je nasączyć marynatą. Pozostawić do marynowania przez około 15-20 minut.
  3. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść oliwą lub użyj patelni grillowej.
  4. Gdy patelnia jest dobrze rozgrzana, połóż filety z łososia na patelni, skórą do dołu. Możesz również użyć rusztu grillowego, jeśli korzystasz z patelni grillowej.
  5. Grilluj łososia przez około 4-6 minut z każdej strony, aż miąższ będzie dobrze przypieczony na zewnątrz, a w środku delikatnie różowy i wilgotny.
  6. Podawaj grillowanego łososia na patelni od razu, posypany świeżymi ziołami, takimi jak posiekana natka pietruszki lub koper.

Wartości odżywcze

  • Energia 400kcal
  • Białko 45g
  • Tłuszcz (ogółem) 20g
  • Węglowodany (ogółem) 3g

Podobne przepisy

Prep: 20 mins 6

Kurczak z ryżem i warzywami Cebula, Cukinia, Czosnek, Kurczak, Marchewka, Olej, Papryka słodka, Przyprawy, Ryż, Sól, Sos sojowy

Prep: 30 mins 6

Barszcz Bulion, Buraki, Cebula, Czosnek, Liście laurowe, Natka pietruszki, Ocet, Pietruszka, Przyprawy, Sól, Woda, Ziele angielskie

Prep: 30 mins 4

Zupa ziemniaczana Bulion, Cebula, Czosnek, Marchewka, Olej, Por, Przyprawy, Seler naciowy, Śmietana, Sól, Ziemniaki