Podsumowanie przepisu
- RodzajPrzekąski
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyGluten, Jajko
- OkazjaLato
- DanieDesery
- SkładnikiBita śmietana, Cukier, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Olej, Owoce, Sól, Syrop klonowy
Kroki
-
W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
-
W osobnej misce ubij jajko, dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
-
Wlej mieszaninę mokrych składników do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt intensywnie.
-
Rozgrzej patelnię, lekko natłuść ją olejem roślinnym.
-
Smaż naleśniki, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi będą lekko zarumienione.
-
Przewróć naleśniki i smaż je z drugiej strony 1-2 minuty
-
Przenoś gotowe naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie reszty ciasta.
-
Podawaj naleśniki gorące, polewane syropem klonowym, posypane ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
-
Energia
180kcal
-
Białko
4g
-
Tłuszcz (ogółem)
6g
-
Węglowodany (ogółem)
27g
-
Błonnik
1g
Podobne przepisy
Prep: 45 mins
6
Lody truskawkowe Bita śmietana, Cukier, Mleko, Śmietanka 30%, Sok z cytryny, Truskawki
Prep: 15 mins
4
Burgery wołowe Cebula, Ogórek kiszony, Oliwa z oliwek, Pomidor, Przyprawy, Sałata, Ser, Sól, Wołowina
Prep: 15 mins
3
Deser Truskawkowy Jogurt Grecki, Limonka, Mięta, Miód, Owoce, Truskawki