• Czas przygotowania 10 minut
  • Czas gotowania 10 minut
  • Czas całkowity 20 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla dwóch osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPrzekąski
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten, Jajko
  • OkazjaLato
  • DanieDesery
  • SkładnikiBita śmietana, Cukier, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Olej, Owoce, Sól, Syrop klonowy

Opis przepisu

Składniki

  • Mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
  • Cukier Dwie łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 Łyżeczki
  • Sól 1/4 łyżeczki
  • jajko 1szt
  • Mleko Szklanka
  • Roztopione masło 2 łyżki
  • Olej roślinny Do smażenia
  • Syrop Klonowy, bita śmietana, owoce Wedle uznania

Kroki

  1. W dużej misce wymieszaj suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
  2. W osobnej misce ubij jajko, dodaj mleko i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj.
  3. Wlej mieszaninę mokrych składników do miski z suchymi składnikami. Delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Nie mieszaj zbyt intensywnie.
  4. Rozgrzej patelnię, lekko natłuść ją olejem roślinnym.
  5. Smaż naleśniki, aż na ich powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi będą lekko zarumienione.
  6. Przewróć naleśniki i smaż je z drugiej strony 1-2 minuty
  7. Przenoś gotowe naleśniki na talerz i kontynuuj smażenie reszty ciasta.
  8. Podawaj naleśniki gorące, polewane syropem klonowym, posypane ulubionymi owocami lub bitą śmietaną.

Wartości odżywcze

  • Energia 180kcal
  • Białko 4g
  • Tłuszcz (ogółem) 6g
  • Węglowodany (ogółem) 27g
  • Błonnik 1g

Podobne przepisy

Prep: 15 mins 4

Burgery wołowe Cebula, Ogórek kiszony, Oliwa z oliwek, Pomidor, Przyprawy, Sałata, Ser, Sól, Wołowina

Prep: 10 mins 4

Arbuzowe lody na patyku Arbuz, Limonka, Mięta, Owoce

Prep: 45 mins 6

Lody truskawkowe Bita śmietana, Cukier, Mleko, Śmietanka 30%, Sok z cytryny, Truskawki