• Czas przygotowania 10 minut
  • Czas gotowania 30 minut
  • Czas całkowity 40 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajSzybkie i tanie
  • Poziom trudnościŁatwe
  • OkazjaLato
  • DanieDodatki
  • SkładnikiCukier, Cytryna, Lód, Mięta, Woda

Opis przepisu

Składniki

  • Cytryny 4szt
  • Cukier Szklanka
  • Woda 6 szklanek
  • Cytryna 6 plasterków do dekoracji
  • Kostki lodu
  • Mięta Wedle uznania

Kroki

  1. Wyciśnij sok z 4 cytryn i przelej go do dzbanka.
  2. Dodaj cukier do dzbanka z sokiem cytrynowym.
  3. Dodaj 1 szklankę wody i dobrze wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
  4. Następnie dolej pozostałe 5 szklanek wody i dokładnie wymieszaj.
  5. Dodaj mięte
  6. Wstaw dzbanek do lodówki na około 30 minut, aby lemoniada się schłodziła.
  7. Przed podaniem dodaj kilka plasterków cytryny i kostki lodu do każdej szklanki.
  8. Lemoniada jest gotowa do podania.

Wartości odżywcze

  • Energia 320kcal
  • Białko 1g
  • Węglowodany (ogółem) 84g
  • Błonnik 2g

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 4

Kompot jabłkowy Cukier, Cynamon, Cytryna, Goździki, Jabłka, Woda

Prep: 20 mins 2

Gofry Bita śmietana, Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Owoce, Proszek do pieczenia, Sól, Syrop klonowy

Prep: 20 mins 4

Racuchy Cukier, Cukier puder, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Sól