• Czas przygotowania 5 minut
  • Czas gotowania 5 minut
  • Czas całkowity 10 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla dwóch osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajSzybkie i tanie
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyJajko, Mleko
  • OkazjaLato, Wiosna
  • DanieŚniadania
  • SkładnikiJajko, Masło, Mleko, Przyprawy

Opis przepisu

Składniki

  • Jajka 4szt
  • Mleko 2 łyżki
  • Masło Łyżka
  • Sól i pieprz do smaku
  • szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji

Kroki

  1. W misce roztrzep jajka z mlekiem. Dodaj szczyptę soli i pieprzu, i dokładnie wymieszaj.
  2. Na patelni rozgrzej masło.
  3. Gdy masło się roztopi, wlej roztrzepane jajka do garnka.
  4. Przy pomocy łopatki do mieszania delikatnie mieszaj jajka, aż zaczną się ścinać.
  5. Kontynuuj mieszanie jajek przez około 2-3 minuty, aż osiągną pożądaną konsystencję. Jeśli wolisz bardziej wilgotną jajecznicę, skróć ten czas.
  6. Zdejmij jajecznicę z ognia i podawaj od razu.
  7. Posyp jajecznicę świeżymi ziołami dla lepszego smaku i dekoracji.

Wartości odżywcze

  • Białko 24g
  • Tłuszcz (ogółem) 22g
  • Węglowodany (ogółem) 2g
  • Energia 320kcal

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 4

Ziemniaki z zsiadłym mlekiem i jajkiem sadzonym Jajko, Przyprawy, Ziemniaki, Zsiadłe mleko

Prep: 10 mins 2

Makaron ze szpinakiem Czosnek, Makaron, Parmezan, Przyprawy, Sól, Szpinak

Prep: 10 mins 4

Kluski leniwe Cukier, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Twaróg