• Czas przygotowania 10 minut
  • Czas gotowania 50 minut
  • Czas całkowity 60 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajCiasta
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten, Jajko
  • OkazjaDzień Matki, Halloween, Jesień, Lato
  • DanieDesery
  • SkładnikiBorówki, Jajko, Jogurt naturalny, Mąka pszenna, Olej

Opis przepisu

Składniki

  • Jajka 3 szt.
  • Cukier 180 g. (ok. 3/4 szklanki)
  • Olej 110 g. (ok. 1/2 szklanki)
  • Mąka pszenna 340 g. (ok. 2 szklanki)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżka
  • Jogurt naturalny (gęsty) 330 g.
  • Borówki 200 g.
  • Cukier puder 20 g.

Kroki

  1. Doprowadź wszystkie składniki do temp. pokojowej
  2. Miksuj 3 jajka z cukrem ok. 5 min.
  3. Dodaj olej i miksuj przez ok. 1 min.
  4. Dodaj jogurt naturalny
  5. Dodaj mąkę pszenną
  6. Dodaj proszek do pieczenia
  7. Wymieszaj całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej
  8. Wlej ciasto do foremki o wymiarach 18x30 cm
  9. Rozłóż równomiernie borówki
  10. Piec ok. 40-45 min. w temp. 180 stopni
  11. Po wyjęciu z piekarnika można posypać cukrem pudrem

Wartości odżywcze

  • Energia 313 kcal
  • Węglowodany (ogółem) 40 g.
  • Tłuszcz (ogółem) 16 g.
  • Białko 5 g.

Podobne przepisy

Prep: 30 mins 6

Chlebek bananowy Banan, Cukier, Cynamon, Jajko, Mąka pszenna, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól

Prep: 40 mins 6

Cynamonki Brązowy cukier, Cukier, Cukier puder, Cynamon, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Proszek do pieczenia, Sól

Prep: 30 mins 8

Ciasto murzynek Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Kakao, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Soda oczyszczona, Sól, Woda