• Czas przygotowania 30 minut
  • Czas gotowania 40 minut
  • Czas całkowity 70 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajDanie główne
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten, Seler
  • OkazjaLato, Wiosna
  • DanieObiady
  • SkładnikiBulion, Buraki, Cebula, Czosnek, Liście laurowe, Natka pietruszki, Ocet, Pietruszka, Przyprawy, Sól, Woda, Ziele angielskie

Opis przepisu

Składniki

  • Buraki 500g
  • Cebula 1szt
  • Marchewki 2szt
  • Pietruszka 1szt
  • Czosnek 2 ząbki
  • Liście laurowe 2szt
  • Ziele angielskie 4 ziarna
  • Bulion warzywny lub woda 1L
  • Ocet 2 Łyżki
  • Pieprz i sól Do smaku
  • Natka pietruszki Do dekoracji

Kroki

  1. Buraki, cebulę, marchewki i pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek posiekaj drobno.
  2. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zaczną się uwalniać aromaty.
  3. W dużym garnku rozgrzej trochę oleju i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż przez chwilę, aż zaczną się uwalniać aromaty.
  4. Dodaj pokrojone buraki, marchewki i pietruszkę do garnka. Smaż warzywa przez kilka minut, mieszając je od czasu do czasu.
  5. Wlej bulion warzywny lub wodę do garnka. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  6. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa będą miękkie.
  7. Po ugotowaniu warzyw, usuń liście laurowe i ziele angielskie. Zblenduj zupę za pomocą blendera ręcznego lub w tradycyjnym blenderze, aż osiągnie jednolitą konsystencję.
  8. Wlej ocet do zupy i dokładnie wymieszaj. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  9. Barszcz podawaj gorący, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

  • Energia 100kcal
  • Białko 3g
  • Tłuszcz (ogółem) 1g
  • Węglowodany (ogółem) 20g
  • Błonnik 4g

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 2

Stek wołowy Masło, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Rozmaryn, Sól, Stek wołowy, Tymianek

Prep: 30 mins 2

Grillowany łosoś Cytryna, Czosnek, Koperek, Łosoś, Natka pietruszki, Oliwa z oliwek, Przyprawy, Sól, Sos sojowy

Prep: 1 hours 6

Pierogi z kapustą i grzybami Cebula, Czosnek, Kapusta kiszona, Mąka pszenna, Olej, Pieczarki, Sól, Woda