Podsumowanie przepisu
- RodzajSzybkie i tanie
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyGluten
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieDesery
- SkładnikiCukier, Cynamon, Cytryna, Goździki, Jabłka, Woda
Kroki
-
W dużym garnku umieść pokrojone jabłka, wodę, cynamon, goździki i sok z cytryny .
-
Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż jabłka zmiękną.
-
Jeśli kompot jest zbyt kwaśny, możesz dodać kilka łyżek cukru, aby go dosłodzić. Dopasuj ilość cukru do własnych preferencji smakowych.
-
Po ugotowaniu jabłka powinny być miękkie, a aromat cynamonu i goździków powinien się dobrze wyczuwać.
-
Odstaw kompot na bok i pozwól mu lekko przestygnąć przed podaniem.
-
Podawaj jabłkowy kompot na ciepło lub schłodzony.
Wartości odżywcze
-
Energia
600kcal
-
Białko
3g
-
Tłuszcz (ogółem)
2g
-
Węglowodany (ogółem)
150g
-
Błonnik
6g
Podobne przepisy
Prep: 10 mins
4
Kluski leniwe Cukier, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Twaróg
Prep: 10 mins
6
Lemoniada Cukier, Cytryna, Lód, Mięta, Woda
Prep: 10 mins
2
Omlet Jajko, Masło, Mleko, Olej, Przyprawy, Sól