• Czas przygotowania 10 minut
  • Czas gotowania 40 minut
  • Czas całkowity 49 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla 4 osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajSzybkie i tanie
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyGluten
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieDesery
  • SkładnikiCukier, Cynamon, Cytryna, Goździki, Jabłka, Woda

Opis przepisu

Składniki

  • Jabłka 1kg
  • Woda 1L
  • Cukier 4 łyżki
  • Cynamon Laska
  • Goździki Kilka
  • Sok z cytryny Wedle uznania

Kroki

  1. W dużym garnku umieść pokrojone jabłka, wodę, cynamon, goździki i sok z cytryny .
  2. Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż jabłka zmiękną.
  3. Jeśli kompot jest zbyt kwaśny, możesz dodać kilka łyżek cukru, aby go dosłodzić. Dopasuj ilość cukru do własnych preferencji smakowych.
  4. Po ugotowaniu jabłka powinny być miękkie, a aromat cynamonu i goździków powinien się dobrze wyczuwać.
  5. Odstaw kompot na bok i pozwól mu lekko przestygnąć przed podaniem.
  6. Podawaj jabłkowy kompot na ciepło lub schłodzony.

Wartości odżywcze

  • Energia 600kcal
  • Białko 3g
  • Tłuszcz (ogółem) 2g
  • Węglowodany (ogółem) 150g
  • Błonnik 6g

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 2

Makaron ze szpinakiem Czosnek, Makaron, Parmezan, Przyprawy, Sól, Szpinak

Prep: 10 mins 2

Smoothie bananowe Banan, Lód, Masło orzechowe, Miód, Mleko, Płatki owsiane

Prep: 20 mins 2

Gofry Bita śmietana, Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Owoce, Proszek do pieczenia, Sól, Syrop klonowy