Podsumowanie przepisu
- RodzajPieczywo
- Poziom trudnościTrudne
- AlergenyGluten
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieChleby i bułki
- SkładnikiBób, Kasza jaglana, Mąka pszenna, Soczewica, Woda, Zakwas
Kroki
-
Przygotuj zaczyn na chleb. Połącz mąkę orkiszową i mąkę z kaszy jaglanej do tego dodaj zakwas z mąki orkiszowej i ciepłą wodę.
-
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
-
Odłóż zaczyn na 24h.
-
Po 24h do zaczynu dodaj sól, wodę i wymieszaj.
-
Zblenduj bób oraz soczewice.
-
Przetworzony bób, soczewicę, mąkę pszenną i kaszę jaglaną wymmieszaj.
-
Wyrabiaj ciasto, gdy otrzymasz jednolitą masę odłóż ciasto na 10 minut i przykryj ściereczką.
-
W międzyczasie wysmaruj formę olejem i posyp mąką.
-
Wlej ciasto do formy i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
-
Po 2 godzinach włóż chleb do piekarnika nagrzanego na 230 stopni.
-
Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę na 210 stopni i piecz 30 minut.
-
Po upłynięciu 30 minut chleb można wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia, następnie można go spożywać.
Wartości odżywcze
-
Energia
90kcal
-
Białko
3g
-
Tłuszcz (ogółem)
5g
-
Węglowodany (ogółem)
6g
-
Błonnik
5g
Podobne przepisy
Prep: 1 hours
6
Bułki Cukier, Drożdże, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Sól, Woda
Prep: 1 hours
6
Pączki z konfiturą Cukier, Cukier puder, Drożdże, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Konfitura, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Olej, Sól