• Czas przygotowania 25 minut
  • Czas gotowania 60 minut
  • Czas całkowity 84 minut
  • Poziom trudności trudne
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPieczywo
  • Poziom trudnościTrudne
  • AlergenyGluten
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieChleby i bułki
  • SkładnikiBób, Kasza jaglana, Mąka pszenna, Soczewica, Woda, Zakwas

Opis przepisu

Składniki

  • Mąka orkiszowa pełnoziarnista 200g
  • Zimna woda szklanka
  • Mąka z kaszy jaglanej 50g
  • Mąka jęczmienna pełnoziarnista 100g
  • Zakwas z mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150g
  • Ugotowana kasza jaglana 100g
  • Ugotowany bób 100g
  • Czerwona soczewica gotowana 100g
  • Sól Łyżka
  • Mąka pszenna chlebowa 300g
  • Zimna woda 150ml
  • Olej do wysmarowania formy

Kroki

  1. Przygotuj zaczyn na chleb. Połącz mąkę orkiszową i mąkę z kaszy jaglanej do tego dodaj zakwas z mąki orkiszowej i ciepłą wodę.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  3. Odłóż zaczyn na 24h.
  4. Po 24h do zaczynu dodaj sól, wodę i wymieszaj.
  5. Zblenduj bób oraz soczewice.
  6. Przetworzony bób, soczewicę, mąkę pszenną i kaszę jaglaną wymmieszaj.
  7. Wyrabiaj ciasto, gdy otrzymasz jednolitą masę odłóż ciasto na 10 minut i przykryj ściereczką.
  8. W międzyczasie wysmaruj formę olejem i posyp mąką.
  9. Wlej ciasto do formy i odstaw na 2 godziny w ciepłe miejsce.
  10. Po 2 godzinach włóż chleb do piekarnika nagrzanego na 230 stopni.
  11. Po 20 minutach pieczenia zmniejsz temperaturę na 210 stopni i piecz 30 minut.
  12. Po upłynięciu 30 minut chleb można wyciągnąć i zostawić do ostygnięcia, następnie można go spożywać.

Wartości odżywcze

  • Energia 90kcal
  • Białko 3g
  • Tłuszcz (ogółem) 5g
  • Węglowodany (ogółem) 6g
  • Błonnik 5g

Podobne przepisy

Prep: 1 hours 6

Bułki Cukier, Drożdże, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Sól, Woda

Prep: 1 hours 6

Pączki z konfiturą Cukier, Cukier puder, Drożdże, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Konfitura, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Olej, Sól