• Czas przygotowania 60 minut
  • Czas gotowania 20 minut
  • Czas całkowity 79 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla rodziny

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPieczywo
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyGluten, Jajko
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieChleby i bułki
  • SkładnikiCukier, Drożdże, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Sól, Woda

Opis przepisu

Składniki

  • Mąka pszenna 500g
  • Suche drożdże 7g
  • Cukier Łyżeczka
  • Sól Łyżeczka
  • Ciepła woda 300ml
  • Masło 50g
  • Jajko 1szt

Kroki

  1. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i spienić.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj roztopione masło i drożdże z wodą.
  3. Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody, jeśli zbyt wilgotne, dodaj trochę mąki.
  4. Po zagnieceniu ciasta, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i podziel na 12 równych części. Uformuj z każdej części kulki bułek. Ułóż bułki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstaw bułki na około 30 minut, aby ponownie podrosły.
  7. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
  8. Jeśli chcesz, możesz roztrzepać jajko i delikatnie posmarować wierzch bułek, aby nadać im złocisty kolor.
  9. Piecz bułki przez około 15-20 minut, aż staną się pięknie złociste.
  10. Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Wartości odżywcze

  • Energia 250kcal
  • Białko 8g
  • Tłuszcz (ogółem) 6g
  • Węglowodany (ogółem) 40g
  • Błonnik 3g

Podobne przepisy

Prep: 25 mins 6

Chleb Ezechiela Bób, Kasza jaglana, Mąka pszenna, Soczewica, Woda, Zakwas

Prep: 1 hours 6

Pączki z konfiturą Cukier, Cukier puder, Drożdże, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Konfitura, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Olej, Sól