Podsumowanie przepisu
- RodzajPieczywo
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten, Jajko
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieChleby i bułki
- SkładnikiCukier, Drożdże, Jajko, Mąka pszenna, Masło, Sól, Woda
Kroki
-
W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj cukier, wymieszaj i pozostaw na kilka minut, aż drożdże zaczną się aktywować i spienić.
-
W dużej misce wymieszaj mąkę i sól. Dodaj roztopione masło i drożdże z wodą.
-
Zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę więcej wody, jeśli zbyt wilgotne, dodaj trochę mąki.
-
Po zagnieceniu ciasta, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
-
Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i podziel na 12 równych części. Uformuj z każdej części kulki bułek. Ułóż bułki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
-
Odstaw bułki na około 30 minut, aby ponownie podrosły.
-
W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
-
Jeśli chcesz, możesz roztrzepać jajko i delikatnie posmarować wierzch bułek, aby nadać im złocisty kolor.
-
Piecz bułki przez około 15-20 minut, aż staną się pięknie złociste.
-
Po upieczeniu wyjmij bułki z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Wartości odżywcze
-
Energia
250kcal
-
Białko
8g
-
Tłuszcz (ogółem)
6g
-
Węglowodany (ogółem)
40g
-
Błonnik
3g
Podobne przepisy
Prep: 1 hours
6
Pączki z konfiturą Cukier, Cukier puder, Drożdże, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Konfitura, Mąka pszenna, Masło, Mleko, Olej, Sól
Prep: 25 mins
6
Chleb Ezechiela Bób, Kasza jaglana, Mąka pszenna, Soczewica, Woda, Zakwas