• Czas przygotowania 70 minut
  • Czas gotowania 20 minut
  • Czas całkowity 90 minut
  • Poziom trudności srednie
  • Ilość porcji Dla 4 osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajPizza
  • Poziom trudnościŚrednie
  • AlergenyGluten
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieKolacje, Obiady
  • SkładnikiBazylia, Drożdże, Mąka pszenna, Oliwa z oliwek, Przecier pomidorowy, Przyprawy, Ser

Opis przepisu

Składniki

  • Mąka pszenna 2 i 1/4 szklanki
  • Ser mozzarella 250g
  • Suche drożdże 1 łyżeczka
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier 1/2 łyżeczki
  • Ciepła woda 3/4 szklanki
  • Oliwa z oliwek Łyżka
  • Ząbek czosnku 1szt
  • Suszone oregano Łyżeczka
  • Suszona bazylia Łyżeczka
  • Przecier pomidorowy 100g
  • Pieprz i sól Do smaku
  • Bazylia świeża Do ozdoby

Kroki

  1. Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto urosło.
  2. Przygotuj sos pomidorowy: W małej misce wymieszaj przecier pomidorowy, posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Odstaw na chwilę.
  3. Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
  4. Przygotuj blachę do pieczenia pizzy, posyp ją odrobiną mąki lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj je.
  6. Na cieście rozprowadź sos pomidorowy.
  7. Posyp pizze startym serem mozzarella.
  8. Włóż pizze do nagrzanego piekarnika na 12-20 minut lub do momentu, aż ser będzie roztopiony, a brzegi pizzy rumiane.
  9. Po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na niej świeżą bazylię.

Wartości odżywcze

  • Białko 45g
  • Błonnik 8g
  • Energia 900kcal
  • Tłuszcz (ogółem) 30g
  • Węglowodany (ogółem) 110g