Podsumowanie przepisu
- RodzajPizza
- Poziom trudnościŚrednie
- AlergenyGluten
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieKolacje, Obiady
- SkładnikiBazylia, Drożdże, Mąka pszenna, Oliwa z oliwek, Przecier pomidorowy, Przyprawy, Ser
Kroki
-
Przygotuj ciasto: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodaj ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do wyrabiania ciasta, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto urosło.
-
Przygotuj sos pomidorowy: W małej misce wymieszaj przecier pomidorowy, posiekany czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz. Odstaw na chwilę.
-
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.
-
Przygotuj blachę do pieczenia pizzy, posyp ją odrobiną mąki lub wyłóż papierem do pieczenia.
-
Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj je.
-
Na cieście rozprowadź sos pomidorowy.
-
Posyp pizze startym serem mozzarella.
-
Włóż pizze do nagrzanego piekarnika na 12-20 minut lub do momentu, aż ser będzie roztopiony, a brzegi pizzy rumiane.
-
Po wyjęciu pizzy z piekarnika ułóż na niej świeżą bazylię.
Wartości odżywcze
-
Białko
45g
-
Błonnik
8g
-
Energia
900kcal
-
Tłuszcz (ogółem)
30g
-
Węglowodany (ogółem)
110g