Rosół domowy tradycyjny

Kategoria: Z mięsem

Podstawą naszej kuchni są zupy, a naszą podstawową zupą jest rosół. Tak naprawdę nie da się podać dokładnego przepisu na rosół, można jedynie podać wskazówki. Gotowanie rosołu to sztuka, którą trzeba samemu doprowadzić do perfekcji. Rosół ma być klarowny, pachnący i smaczny. Pamiętajmy, że rosół można zamrażać, więc warto od razu gotować 2, 3 litry. I najważniejsza sprawa, rosół nie lubi pospiechu, więc gotujemy na najmniejszej mocy palnika.

 

Czas: około 3 godzin

Ilość porcji: na 1 zupę

 

Składniki:

Rosoł domowy tradycyjny w garnku

- trzy ćwiartki kurczaka,

- 3 marchewki,

- 3 pietruszki,

- 1 duża cebula,

- 1 por,

- 1 ząbek czosnku,

- 1 łodyga selera naciowego,

- 1 seler,

- cała natka pietruszki,

- 2 liście kapusty włoskiej,

- 8 ziaren ziela angielskiego,

- 6 liści laurowych,

- 6 ziaren pieprzu,

- 2, 3 łodygi lubczyku.

 

Przygotowanie:

1. Warzywa obieramy, kroimy w grube kawałki (jak kto lubi), cebulę zostawiamy w całości i kładziemy na małym palniku gazowym aż się podpiecze.

Rosoł domowy w talerzu

2. Do dużego garnka wlewamy dwa litry zimnej wody, wkładamy dokładnie umytego kurczaka. Gotujemy na mały ogniu około 40 minut, aż pojawią się na powierzchni tzw. "szumowiny". Zbieramy je łyżką nazywaną "szumówką" (lekko zaokrąglona duża łyżka z małymi otworkami). Ja czasami nie zbieram szumowin.

3. Do garnka dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy, soli używamy ostrożnie.

4. Całość gotujemy przez około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.

6. Po ugotowaniu odcedzamy przez drobne sitko wszystkie warzywa (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw) i mięso z wywaru. Mięso także nadje się jak najbardziej do jedzenia.

7. Rosół podajemy zawsze gorący, z natką koperku lub pietruszki.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl