Krupnik na żeberkach wieprzowych

Kategoria: Z mięsem

krupnik na żeberku

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 8

 

Składniki:

- około 3 litrów wywaru warzywnego,

- pół kilo żeberek wieprzowych,

- pięć ziemniaków pokrojonych w kostkę,

- 4 marchewki pokrojone w kostkę,

- 2 pietruszki pokrojone w kostkę,

- 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej wiejskiej,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Żeberka kroimy w porcje po 2, 3 kostki, tak żeby wygodnie było jej jeść.

2. Wrzucamy do wody i gotujemy około 1 godzina, aż będą miękkie (ja dodaję do żeberek 5 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu). Potem przecedzamy je przez drobne sitko. Ważne żeby zachować płyn, dodamy go później do reszty zupy.

3. W dużym garnku do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy wszystkie warzywa i doprowadzamy do wrzenia.

4. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie (ja po prostu wsypuję kaszę do naczynia i płuczę pod wodą z kranu pod małym strumieniem).

5. Dodajemy kaszę do garnka z warzywami.

6. Gotujemy, aż warzywa i kasza będą miękkie.

7. Na samym końcu dodajemy przecedzoną wodę i żeberka.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl