Kapuśniak domowy na wędzonych żeberkach wieprzowych

Kategoria: Z mięsem

kapuśniak domowy na wędzonych żeberkach wieprzowych

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 8

 

Składniki:

- około 3 litrów wywaru warzywnego,

- pół kilo wędzonych żeberek wieprzowych,

- kilogram kapusty kiszonej,

- olej do smażenia,

- 1 duża cebula,

- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę,

- 3 marchewki pokrojone w kostkę,

- 1 pietruszka pokrojona w kostkę,

- łyżeczka kminku w ziarenkach,

- łyżeczka majeranku,

- liście laurowe,

- ziele angielskie,

- sól i pieprz do smaku.

 

kapuśniak domowy na wędzonych żeberkach

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy jak najdrobniej, wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju. Smażymy aż się zarumieni.

2. Dodajemy kminek, majeranek i jeszcze chwilę smażymy tak żeby kminek i majeranek się odrobinę przysmażyły. Odstawiamy patelnię na bok.

3. Żeberka kroimy w porcje po 2, 3 kostki, tak żeby wygodnie było jej jeść.

4. W dużym garnku do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy żeberka i gotujemy około 10 minut, dodajemy do żeberek 5 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu.

5. Następnie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy około 20 minut.

6. Kapustę szatkujemy drobno, płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do garnka.

7. Dodajemy zawartość z patelni.

8. Gotujemy, kilka minut sprawdzając czy warzywa są miękkie.

9. Na samym końcu doprawiamy do smaku.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl