Z mięsem

Kapuśniak domowy na wędzonych żeberkach wieprzowych

Kategoria: Z mięsem

kapuśniak domowy na wędzonych żeberkach wieprzowych

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 8

 

Składniki:

- około 3 litrów wywaru warzywnego,

- pół kilo wędzonych żeberek wieprzowych,

- kilogram kapusty kiszonej,

- olej do smażenia,

- 1 duża cebula,

- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę,

- 3 marchewki pokrojone w kostkę,

- 1 pietruszka pokrojona w kostkę,

- łyżeczka kminku w ziarenkach,

- łyżeczka majeranku,

- liście laurowe,

- ziele angielskie,

- sól i pieprz do smaku.

 

kapuśniak domowy na wędzonych żeberkach

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy jak najdrobniej, wrzucamy na patelnie z odrobiną oleju. Smażymy aż się zarumieni.

2. Dodajemy kminek, majeranek i jeszcze chwilę smażymy tak żeby kminek i majeranek się odrobinę przysmażyły. Odstawiamy patelnię na bok.

3. Żeberka kroimy w porcje po 2, 3 kostki, tak żeby wygodnie było jej jeść.

4. W dużym garnku do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy żeberka i gotujemy około 10 minut, dodajemy do żeberek 5 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu.

5. Następnie dodajemy resztę warzyw. Gotujemy około 20 minut.

6. Kapustę szatkujemy drobno, płuczemy w zimnej wodzie i dodajemy do garnka.

7. Dodajemy zawartość z patelni.

8. Gotujemy, kilka minut sprawdzając czy warzywa są miękkie.

9. Na samym końcu doprawiamy do smaku.

 

Smacznego

Rosół domowy tradycyjny

Kategoria: Z mięsem

Podstawą naszej kuchni są zupy, a naszą podstawową zupą jest rosół. Tak naprawdę nie da się podać dokładnego przepisu na rosół, można jedynie podać wskazówki. Gotowanie rosołu to sztuka, którą trzeba samemu doprowadzić do perfekcji. Rosół ma być klarowny, pachnący i smaczny. Pamiętajmy, że rosół można zamrażać, więc warto od razu gotować 2, 3 litry. I najważniejsza sprawa, rosół nie lubi pospiechu, więc gotujemy na najmniejszej mocy palnika.

 

Czas: około 3 godzin

Ilość porcji: na 1 zupę

 

Składniki:

Rosoł domowy tradycyjny w garnku

- trzy ćwiartki kurczaka,

- 3 marchewki,

- 3 pietruszki,

- 1 duża cebula,

- 1 por,

- 1 ząbek czosnku,

- 1 łodyga selera naciowego,

- 1 seler,

- cała natka pietruszki,

- 2 liście kapusty włoskiej,

- 8 ziaren ziela angielskiego,

- 6 liści laurowych,

- 6 ziaren pieprzu,

- 2, 3 łodygi lubczyku.

 

Przygotowanie:

1. Warzywa obieramy, kroimy w grube kawałki (jak kto lubi), cebulę zostawiamy w całości i kładziemy na małym palniku gazowym aż się podpiecze.

Rosoł domowy w talerzu

2. Do dużego garnka wlewamy dwa litry zimnej wody, wkładamy dokładnie umytego kurczaka. Gotujemy na mały ogniu około 40 minut, aż pojawią się na powierzchni tzw. "szumowiny". Zbieramy je łyżką nazywaną "szumówką" (lekko zaokrąglona duża łyżka z małymi otworkami). Ja czasami nie zbieram szumowin.

3. Do garnka dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy, soli używamy ostrożnie.

4. Całość gotujemy przez około 1,5 godziny od czasu do czasu mieszając.

6. Po ugotowaniu odcedzamy przez drobne sitko wszystkie warzywa (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw) i mięso z wywaru. Mięso także nadje się jak najbardziej do jedzenia.

7. Rosół podajemy zawsze gorący, z natką koperku lub pietruszki.

 

Smacznego

Krupnik na żeberkach wieprzowych

Kategoria: Z mięsem

krupnik na żeberku

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: 8

 

Składniki:

- około 3 litrów wywaru warzywnego,

- pół kilo żeberek wieprzowych,

- pięć ziemniaków pokrojonych w kostkę,

- 4 marchewki pokrojone w kostkę,

- 2 pietruszki pokrojone w kostkę,

- 1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej wiejskiej,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Żeberka kroimy w porcje po 2, 3 kostki, tak żeby wygodnie było jej jeść.

2. Wrzucamy do wody i gotujemy około 1 godzina, aż będą miękkie (ja dodaję do żeberek 5 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kilka ziarenek pieprzu). Potem przecedzamy je przez drobne sitko. Ważne żeby zachować płyn, dodamy go później do reszty zupy.

3. W dużym garnku do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy wszystkie warzywa i doprowadzamy do wrzenia.

4. Kaszę płuczemy w zimnej wodzie (ja po prostu wsypuję kaszę do naczynia i płuczę pod wodą z kranu pod małym strumieniem).

5. Dodajemy kaszę do garnka z warzywami.

6. Gotujemy, aż warzywa i kasza będą miękkie.

7. Na samym końcu dodajemy przecedzoną wodę i żeberka.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl