Zupa cebulowa z grzankami i serem

Kategoria: Bez mięsa

Zupa cebulowa to potrawa kuchni francuskiej (fr. soupe à l'oignon). Jej której bazą jest wywar mięsno-warzywny lub warzywny, a dodatkiem smażona cebula. Podawana z grzankami z pszennej bułki i warstwą startego sera.

Zupa cebulowa

 

Czas: około 45 minut

Ilość porcji: 3-4

 

Składniki:

- 5 dużych cebul,

- 2 litry wywaru warzywnego,

- gałka muszkatołowa najlepiej w kulce do tarcia,

- 2 łyżki mąki,

- sól do smaku,

- pieprz do smaku,

- grzanki z bułki pszennej,

- starty, twardy ser żółty,

- białe wytrawne wino.

 

Przygotowanie:

1. Cebulę kroimy w pióra, wrzucamy na patelnie i czekamy aż się przyrumieni (ważne: nie może być przypalona, musimy znaleźć moment w którym będzie zeszklona i zacznie się lekko rumienić).

2. Dodajemy wino i czekamy na odparowanie (dodajemy w zależności od gustu, standardowo około 100 Ml, ja dodaję jednak około pół butelki, oczywiście częściowo degustując :). Dobrze jest pozostawić masę lekko płynną.

3. Dodajemy gałkę muszkatołowa, pieprz, sól i mąkę. Lekko zasmażamy.

4. Wszystko dodajemy do przygotowanego wywaru warzywnego i gotujemy około 15 minut.

5. Zupę wlewamy do miska, na wierzchu kładziemy grzankę, a wszystko posypujemy startym żółtym serem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl