Zsiadłe mleko

Kategoria: Bez mięsa

Ten przysmak naszych babć doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Poza tym wzmacnia odporność organizmu. A w upalne dni wspaniale chłodzi i odświeża. Zsiadłe mleko powstaje w sposób naturalny z nieprzetworzonego mleka wiejskiego. Wystarczy surowe mleko pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Bakterie powodują jego fermentację i nadają mu bardziej gęstą konsystencję oraz wyśmienity smak.

Zsiadłe mleko

 

Składniki:

- zsiadłe mleko (zamiast czekać kilka dni można kupić gotowe, UWAGA: najlepsze z Krasnegostawu),

- ziemniaki,

- podsmażona cebula,

- koperek,

- sól.

 

Przygotowanie:

1. Świeże mleko wiejskie przelewamy do płaskiej głębokiej miski i zostawimy pod przykryciem (najlepiej z gazy) na kilka dni w temperaturze pokojowej.

2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy i przysmażamy na patelni na złoto z cebulą.

3. Doprawiamy solą i natką pietruszki.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl