Warning: file_get_contents(https://api.facebook.com/restserver.php?method=links.getStats&urls=http://e-przepis.pl/zupy/bez-mięsa/wywar-bulion-warzywny.html): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /eprzepis/e-przepis/plugins/content/al_facebook_comments/al_facebook_comments.php on line 502

Wywar bulion warzywny

Kategoria: Bez mięsa

Podstawą naszej kuchni są zupy, a podstawą każdej dobrej zupy powinien być wywar warzywny. Co prawda wygodniej jest wrzucić kostkę, ale smak który uzyskamy z własnego wywaru jest o niebo lepszy. W odróżnieniu od innych wywarów ten przygotowuje się znacznie krócej, bo w około 1,5 godziny. W identyczny sposób przygotowuje się wywar grzybowy.

 

Czas: około 1,5 godziny

Ilość porcji: na 1 zupę

 

Składniki:

- 4 marchewki,

- 3 pietruszki,

- 2 duże cebule,

- 1 por,

- 1 ząbek czosnku,

- 1, 2 łodygi selera naciowego,

- 1 seler

- natka pietruszki,

- 2 liście kapusty włoskiej,

- 8 ziaren ziela angielskiego,

- 6 liści laurowych,

- olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia,

- 8 ziaren pieprzu,

- sól do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Warzywa kroimy w kostkę, 1 cebulę zostawiamy w całości i kładziemy na małym palniku gazowym aż się troszkę podpiecze.

2. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy najpierw pokrojoną cebulę na 1 minutę, potem dorzucamy resztę warzyw i smażymy przez 2 minuty ciągle mieszając.

3. Dolewamy 2 litry wody.

4. Dodajemy natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz.

5. Całość gotujemy przez 1,5 godziny.

6. Odcedzamy warzywa z wywaru (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw). Wywar można przechowywać w lodówce przez 2 dni lub zamrozić w kilku porcjach.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl