Chłodnik litewski

Kategoria: Bez mięsa

Chłodnik to po prostu rodzaj zupy podawany na zimno i bardzo polecany na upały.chłodnik litewski

 

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: 3-4

 

Składniki:

- 1 kefir 500 ml,

- 1 maślanka 500 ml,

- 1 pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami,

- 1 ogórek pokrojony w drobną kostkę,

- posiekany koperek,

- posiekany szczypior,

- 1 ząbek czosnku,

- rzodkiewki pokrojone w drobną kostkę,

- jaja ugotowane na twardo (opcjonalnie),

- sól do smaku.

 

Przygotowanie:

chłodnik litewski

1. Botwinkę płuczemy i siekamy.

2. Buraczki obieramy bardzo cieniutko, kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około 10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

3. W dużym naczyniu łączymy wszystkie składniki. Najpierw kefir z maślanką, później pozostałe warzywa.

4. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

5. Możemy podawać z jakiem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl