Barszcz czerwony czysty

Kategoria: Bez mięsa

Przepis na domowy barszcz czerwony czysty lub z warzywami. Jest to doskonała zupa na każdą porę dnia - na gorący lunch, obiad czy kolację. Czerwony barszczyk kojarzy się także z wigilijnym przepisem, bez którego nie możemy sobie wyobrazić świątecznego stołu. Można go podawać z rozmaitymi dodatkami: pierogami, krokietami, ziemniaczkami z patelni, pikantnymi wypiekami z ciasta francuskiego czy drożdżowymi pasztecikami z mięsnym, grzybowym lub warzywnym farszem.

barszcz czerwony 1

 

Czas: około 2 godzin

Ilość porcji: 4-6

 

Składniki:

- 4 marchewki,

- 3 pietruszki,

- 2 duże cebule,

- 1 por,

- 1 ząbek czosnku,

- 6 ziaren ziela angielskiego,

- 2 liście laurowe,

- 8 ziaren pieprzu,

- sól do smaku,

- 10 buraków czerwonych,

- 2 łyżki octu,

- 1 łyżka cukru,

- 1 łyżka majeranku.

 

Przygotowanie:

barszcz czerwony 2

1. Buraki myjemy dokładnie, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na jedną godzinę.

2. Po wystudzeniu, buraki obieramy i kroimy w grube plastry około 1 cm.

3. Warzywa kroimy w kostkę, jedną cebulę zostawiamy w całości i kładziemy na małym palniku gazowym aż się troszkę podpiecze.

4. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinkę oleju, wrzucamy najpierw pokrojoną cebulę na 1 minutę, potem dorzucamy resztę warzyw i smażymy przez 1 minutę ciągle mieszając

5. Dodajemy buraki i dolewamy około 2 litrów wody.

6. Dodajemy natkę pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, majeranek, ocet i cukier.

5. Całość gotujemy przez 1,5 godziny.

6. Odcedzamy warzywa i buraki jeśli chcemy mieć barszcz czysty (można je zmiksować i podać w formie zupy-kremu z warzyw). Barszczyk można przechowywać w lodówce przez 2, 3 dni lub zamrozić w kilku porcjach.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl