Podsumowanie przepisu
- RodzajSzybkie i tanie
- Poziom trudnościŁatwe
- AlergenyJajko, Mleko
- OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
- DanieKolacje, Obiady
- SkładnikiJajko, Mąka pszenna, Olej, Przyprawy, Ziemniaki
Kroki
-
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (małe oczka) do osobnego naczynia
-
Odstawić na kilka minut
-
Odcedzić sok ze startych wcześniej ziemniaków
-
Dodać mąkę
-
Dodać jajko
-
-
Zetrzeć drobno cebulę i dodać do startych ziemniaków
-
Dodać soli i pieprzu
-
Wymieszać powstałą masę
-
Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcjami (1 duża łyżka) masę
-
Smażyć na każdej ze stron 2-3 minuty
Wartości odżywcze
-
Energia
170 kcal
-
Białko
3.7 g.
-
Tłuszcz (ogółem)
9.5 g.
-
Węglowodany (ogółem)
19 g.
-
Błonnik
1.5 g.
Podobne przepisy
Prep: 10 mins
2
Smoothie bananowe Banan, Lód, Masło orzechowe, Miód, Mleko, Płatki owsiane
Prep: 20 mins
2
Gofry Bita śmietana, Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Owoce, Proszek do pieczenia, Sól, Syrop klonowy
Prep: 20 mins
4
Racuchy Cukier, Cukier puder, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Sól