• Czas przygotowania 20 minut
  • Czas gotowania 19 minut
  • Czas całkowity 40 minut
  • Poziom trudności latwe
  • Ilość porcji Dla 4 osób

Podsumowanie przepisu

  • RodzajSzybkie i tanie
  • Poziom trudnościŁatwe
  • AlergenyJajko, Mleko
  • OkazjaJesień, Lato, Wiosna, Zima
  • DanieKolacje, Obiady
  • SkładnikiJajko, Mąka pszenna, Olej, Przyprawy, Ziemniaki

Opis przepisu

Składniki

  • Ziemniaki 0.5 kg
  • Cebula 0.5 szt.
  • Jajko 1 szt.
  • Mąka pszenna 1 łyżka
  • Sól 1 łyżeczka
  • Pieprz 3/4 łyżeczki
  • Olej 2 łyżki

Kroki

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce (małe oczka) do osobnego naczynia
  2. Odstawić na kilka minut
  3. Odcedzić sok ze startych wcześniej ziemniaków
  4. Dodać mąkę
  5. Dodać jajko
  6. Zetrzeć drobno cebulę i dodać do startych ziemniaków
  7. Dodać soli i pieprzu
  8. Wymieszać powstałą masę
  9. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcjami (1 duża łyżka) masę
  10. Smażyć na każdej ze stron 2-3 minuty

Wartości odżywcze

  • Energia 170 kcal
  • Białko 3.7 g.
  • Tłuszcz (ogółem) 9.5 g.
  • Węglowodany (ogółem) 19 g.
  • Błonnik 1.5 g.

Podobne przepisy

Prep: 10 mins 2

Smoothie bananowe Banan, Lód, Masło orzechowe, Miód, Mleko, Płatki owsiane

Prep: 20 mins 2

Gofry Bita śmietana, Cukier, Ekstrakt waniliowy, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Owoce, Proszek do pieczenia, Sól, Syrop klonowy

Prep: 20 mins 4

Racuchy Cukier, Cukier puder, Jabłka, Jajko, Mąka pszenna, Mleko, Olej, Proszek do pieczenia, Sól