Ziemniaki

Placki ziemniaczane

Kategoria: Ziemniaki

Polska ziemniakiem stoi. Króluje on w naszych kuchniach i stołach w przeróżnej postaci, a jedna z najpopularniejszych to właśnie placki ziemniaczane, chrupiące i smaczne. Wbrew opiniom robi się je bardzo prosto, a przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę bardzo szybki. Można je podawać na wiele sposobów, np. ze śmietaną, z cukrem, a także z gulaszem... wersja na bogato :). W wersji wegetariańskiej - z sosem pieczarkowym.

Placki ziemniaczane

 

Składniki:

- 1 kg obranych i umytych ziemniaków (najlepiej mącznych),

- jedna duża cebula,

- 2 jajka,

- 4 - 6 łyżek mąki pszennej,

- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony).

 

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ścieramy na tarce o średnich oczkach,  odlewamy nadmiar soku z dna naczynia.

2. Ścieramy cebulę, dodajmy jajka.

3. Dodajemy mąkę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie do uzyskania lepkiej jednolitej masy, która lekko trzyma się na łyżce.

4. Smażymy na złoto z obu stron. Możemy na próbę usmażyć jednego placka, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze raz solą i pieprzem.

 

Smacznego

Ziemniaki z zsiadłym mlekiem

Kategoria: Ziemniaki

Ten przysmak naszych babć doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Poza tym wzmacnia odporność organizmu. A w upalne dni wspaniale chłodzi i odświeża. Zsiadłe mleko powstaje w sposób naturalny z nieprzetworzonego mleka wiejskiego. Wystarczy surowe mleko pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Bakterie powodują jego fermentację i nadają mu bardziej gęstą konsystencję oraz wyśmienity smak.

Ziemniaki z zsiadłym mlekiem

 

Składniki:

- ziemniaki,

- zsiadłe mleko (zamiast czekać kilka dni można kupić gotowe, UWAGA: najlepsze z Krasnegostawu),

- koperek,

- jedna mała cebula,

- sól.

 

Przygotowanie:

1. Świeże mleko wiejskie przelewamy do płaskiej głębokiej miski i zostawimy pod przykryciem (najlepiej z gazy) na kilka dni w temperaturze pokojowej.

2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy i przysmażamy na patelni na złoto razem z cebulką.

3. Doprawiamy solą i natką pietruszki.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl