Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Kategoria: Z mięsem

Papryka faszerowana klasycznie: mięsem i ryżem.

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 6

 

Składniki:

- sześć średnich papryk (przy zakupie papryki, wybieramy takie które stoją prosto na płaskiej powierzchni),

Papryka surowa

- 100 gram ryżu basmati lub jaśminowego (1 torebka),

- 0,5 kg mięsa mielonego,

- 2 puszki najlepszych całych pomidorów

- 0,5 litra wywaru warzywnego,

- 1 drobno posiekana cebula,

- 4 drobno posiekane ząbki czosnku,

- ser feta,

- starty dobry, twardy żółty ser,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- sól, pieprz,

- bazylia, tymianek, oregano,

- 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki.

 

Przygotowanie:

Papryka faszerowana przed pieczeniem

1. Z papryk odcinamy sam wierzchołek z ogonkiem (patrz foto), wycinamy ze środka gniazda nasienne i układamy w naczyniu lub foremce do pieczenia.

2. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy wcześniej posiekaną cebulę, czekamy aż się zeszkli i dodajemy drobno posiekany czosnek. Mieszamy.

3. Po dosłownie jednej minucie dodajemy mięso i smażymy około pięciu minut cały czas mieszając.

4. Dodajemy sól, pieprz, bazylię, oregano i tymianek. Mieszamy.

5. Dodajemy pomidory i dalej mieszamy.

6. Dodajemy ryż i zalewamy wywarem warzywnym, tak żeby płyn przykrył ryż. Co chwilkę mieszamy.Papryka faszerowana mięsem i ryżem

7. Ważne jest aby ryż wchłonął cały płyn (czas to około 15, 20 minut). Jeśli trzeba dolewamy wywaru (jeśli się skończył może być woda lub białe wytrawne wino).

8. Na końcu dodajemy drobno posiekaną pietruszkę i dokładnie mieszamy. Nakładamy do papryk, zostawiając trochę miejsca na fetę i ser żółty.

9. Kładziemy fetę i posypujemy serem żółtym, zamykamy "wieczkiem z ogonkiem papryki".

10. Pieczemy w piekarniku na 180 stopni przez około 30 minut.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl