Fasolka szparagowa z bułką tartą

Kategoria: Bez mięsa

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Większość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ponieważ zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.Tym kłopotom można zaradzić, kilkakrotnie zmieniając przed gotowaniem wodę, w której była moczona.Fasolka szparagowa z bułą tartą

 

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: w zależności od ilości

 

Składniki:

- fasolka szparagowa,

- sól,

- masło,

- bułka tarta.

 

Przygotowanie:

1. Fasolkę płuczemy dokładnie kilka razy, obcinamy końcówki, zalewamy wodą w garnku.

2. Gotujemy około 15 minut, opcjonalnie dodając sól.

3. Na patelnię wsypujemy bułkę tartą, dodajemy masło i smażymy chwilę, aż bułka się przyrumieni.

4. Fasolkę odcedzamy, wrzucamy na patelnie i mieszamy z bułką tartą.

 

Smacznego

 

Jeśli się nam nie spieszy możemy przygotować fasolkę tak, żeby nie powodowała wzdęć - płuczemy fasolę. Wsypujemy ją do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez trzy minuty. Odstawiamy na dwie godziny. Odlewamy wodę, nalewamy świeżo przegotowanej o temperaturze pokojowej tyle, by ziarna były przykryte. Po następnych dwóch godzinach ponownie odlewamy wodę i nalewamy nowej (również przegotowanej i przestudzonej). Moczymy w niej fasolkę przez całą noc. Nazajutrz płuczemy dokładnie dwa, trzy razy, zalewamy kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotujemy bez przykrycia.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl