Bakłażan grillowany

Kategoria: Bakłażany

Bakłażan lub inaczej oberżyna (inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman), pochodzi z Afryki, Arabii i Indii. W Polsce uprawa jest raczej trudna i zależy od warunków atmosferycznych. Przepis na fantastyczną i szybką przekąskę:Bakłażan grillowany

 

Czas: około 1 godziny

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- średni bakłażan,

- 4 ząbki czosnku,

- oliwa extra vergine,

- sól,

- bazylia, tymianek.

 

Przygotowanie:

Bakłażan grilowany

1. Bakłażana kroimy w plastry, układamy w durszlaku i obficie solimy. Czekamy minimum 30 minut, warzywo puści soki i pozbędziemy się w ten sposób goryczy.

2. Jeśli nie lubliny potraw słonych, bakłażana płuczemy.

3. Układamy na rozgrzanym grillu i w zależności od gustu polewamy oliwą.

4. Na talerzu posypujemy ziołami.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl