Bez mięsa

Bób gotowany

Kategoria: Bez mięsa

Świeży bób ma bardzo dużo składników odżywczych, jest nie tylko pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Pamiętajmy żeby bobu nie rozgotować - będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki i staje się niesmaczny.Bob gotowany

 

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: 2

 

Składniki:

- świeży bób,

- sól,

- olej rzepakowy.

 

Przygotowanie:

1. Bób płuczemy dokładnie kilka razy, zalewamy wodą w garnku.

2. Gotujemy około 15 minut, dodając sól i 2 łyżki oleju.

 

Smacznego

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Kategoria: Bez mięsa

Jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. Fasola jest trzecim po soi (45 proc.) i grochu (25 proc.) źródłem białka (22 proc.). Ma go więcej niż mięso (12 - 13 proc.). Większość z nas lubi fasolę, ale jej unika, obawiając się sensacji żołądkowo-jelitowych. Prawda, nie jest to pokarm lekkostrawny, ponieważ zawiera lektyny, które blokują na jakiś czas trypsynę, jeden z głównych enzymów trawiących białko roślinne. Gdy trypsyna nie działa, uaktywniają się bakterie jelitowe i wytwarzają kłopotliwe, a czasem bolesne wzdęcia i gazy. Trawienie najbardziej utrudniają skórki fasoli, które są twarde.Tym kłopotom można zaradzić, kilkakrotnie zmieniając przed gotowaniem wodę, w której była moczona.Fasolka szparagowa z bułą tartą

 

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: w zależności od ilości

 

Składniki:

- fasolka szparagowa,

- sól,

- masło,

- bułka tarta.

 

Przygotowanie:

1. Fasolkę płuczemy dokładnie kilka razy, obcinamy końcówki, zalewamy wodą w garnku.

2. Gotujemy około 15 minut, opcjonalnie dodając sól.

3. Na patelnię wsypujemy bułkę tartą, dodajemy masło i smażymy chwilę, aż bułka się przyrumieni.

4. Fasolkę odcedzamy, wrzucamy na patelnie i mieszamy z bułką tartą.

 

Smacznego

 

Jeśli się nam nie spieszy możemy przygotować fasolkę tak, żeby nie powodowała wzdęć - płuczemy fasolę. Wsypujemy ją do gorącej wody i gotujemy pod przykryciem przez trzy minuty. Odstawiamy na dwie godziny. Odlewamy wodę, nalewamy świeżo przegotowanej o temperaturze pokojowej tyle, by ziarna były przykryte. Po następnych dwóch godzinach ponownie odlewamy wodę i nalewamy nowej (również przegotowanej i przestudzonej). Moczymy w niej fasolkę przez całą noc. Nazajutrz płuczemy dokładnie dwa, trzy razy, zalewamy kolejną porcją przegotowanej zimnej wody i gotujemy bez przykrycia.

Kalafior z bułką tartą i serem

Kategoria: Bez mięsa

Kalafior to warzywo, którego właściwości i wartości odżywcze powinien docenić każdy z nas. Kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, co zostało udowodnione naukowo. Ponadto kalafior pomoże ochronić przed wrzodami i pomóc osobom z reumatyzmem.Kalafior z bułką tartą i serem

 

Czas: około 30 minut

Ilość porcji: w zależności od ilości

 

Składniki:

- kalafior,

- sól,

- masło,

- bułka tarta,

- twardy ser żółty (najlepiej długo dojrzewający),

- opcjonalnie koperek.

 

Przygotowanie:

1. Kalafior rozbieramy na mniejsze części (różyczki) płuczemy dokładnie kilka razy,

2. Kalafior najlepiej ugotować na parze maksymalnie do 5 minut, opcjonalnie dodając sól.

3. Na patelnię wsypujemy bułkę tartą, dodajemy masło i smażymy chwilę, aż bułka się przyrumieni.

4. Kalafior odcedzamy, posypujemy bułką tartą i serem.

 

Smacznego

 

Zsiadłe mleko z ziemniakami

Kategoria: Bez mięsa

Ten przysmak naszych babć doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Poza tym wzmacnia odporność organizmu. A w upalne dni wspaniale chłodzi i odświeża. Zsiadłe mleko powstaje w sposób naturalny z nieprzetworzonego mleka wiejskiego. Wystarczy surowe mleko pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej. Bakterie powodują jego fermentację i nadają mu bardziej gęstą konsystencję oraz wyśmienity smak.

Zsiadłe mleko z ziemniakami

 

Składniki:

- zsiadłe mleko (zamiast czekać kilka dni można kupić gotowe, UWAGA: najlepsze z Krasnegostawu),

- ziemniaki,

- koperek,

- jedna mała cebula,

- sól.

 

Przygotowanie:

1. Świeże mleko wiejskie przelewamy do płaskiej głębokiej miski i zostawimy pod przykryciem (najlepiej z gazy) na kilka dni w temperaturze pokojowej.

2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, po ugotowaniu obieramy i przysmażamy na patelni na złoto razem z cebulką.

3. Doprawiamy solą i natką pietruszki.

 

Smacznego

Podkategorie

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl