Cebula

Kategoria: Warzywa

Cebula zwyczajna

Cebula zwyczajna (Allium cepa) – zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych. Prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek cebula, jest to bowiem gatunek należący do rodzaju czosnek. W użyciu jest jednak głównie nazwa cebula. Inne używane nazwy to: cebula ogrodowa, cebula zwyczajna, dymka, skulibaba.

 

W roślinie, a w szczególności w cebuli (część morfologiczna) występują olejki lotne, m.in. dwusiarczek alilo-propylowy o charakterystycznym zapachu oraz inne siarczki i związki alkilowe; ponadto: kwecertyna, enzymy; witaminy: C (nawet do 15%), B1, B2, B3 (PP), E, K, prowitamina A; saponiny, flawonoidy, fruktozany, cukier, pektyna, sole wapna, fosforu, krzemu, magnezu, żelaza, cynku i selenu. Cebula ma silne właściwości fitoncydowe (stąd szeroko wykorzystywana jest w medycynie ludowej i fitoterapii. W leczeniu wykorzystuje się całe świeże cebule, liście oraz sok. Dla celów leczniczych można wykorzystywać cebulę przez cały jej okres wegetacyjny. Działanie: dezynfekujące, obniżające ciśnienie tętnicze krwi, moczopędne, poprawiające przemianę materii, wykrztuśne.

 

Łzawienie przy krojeniu cebuli spowodowane jest enzymem LFS, który po zmieszaniu z aminokwasami zawierającymi siarkę, zawartymi w cebuli, powoduje ich przekształcenie w kwasy sulfonowe. Kwasy te samorzutnie przekształcają się w lotny sulfin etylu, który wydzielony do powietrza przy krojeniu cebuli podrażnia śluzówkę oczu, a to powoduje łzawienie.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl