Wędliny

Pieczony filet z indyka

Kategoria: Wędliny

Będzie potrzebne zamykane naczynie do zapiekania lub folia aluminiowa. Filet z indyka po upieczeniu możemy kroić cieniutko i traktować jako pyszną domową wędlinę.

 

Czas: około 2 godziny

Ilość porcji: w zależności od wielkości fileta

Filet z indyka

 

Składniki:

- filet z indyka,

- kilka liści laurowych,

- kilka ziaren ziela angielskiego,

- 3 ząbki czosnku,

- pieprz w ziarenkach,

- oregano,

- tymianek,

- oliwa extra vergine.

 

Przygotowanie:

1. Filet dokładnie myjemy, smarujemy oliwą i ze wszystkich stron obsypujemy tymiankiem i oregano.

2. Zamykane naczynie do zapiekania lub folię aluminiową smarujemy oliwą.

3. Rozkładamy w naczyniu lub na folii aluminiowej.

4. Do środa indyka oprócz ziół wkładamy dwa liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego.

5. Do naczynia lub na folię kładziemy w rożnych miejscach czosnek, ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.

6. Filet zwijamy ciasno i przekuwamy np. patyczkami do szaszłyków lub wykałaczkami tam żeby trzymał zwartą formę.

7. Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Co kilkanaście minut polewamy pieczeń (jeśli pieczemy w naczyniu oczywiście) tłuszczem, który gromadzi się na dnie naczynia.

8. Czas pieczenia około 60 minut - czekamy aż indyk zarumieni się.

 

Smacznego.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl