Sos pomidorowy

Kategoria: Pomidorowe

Sos pomidorowy przygotowany latem ze świeżych pomidorów, dojrzałych w słońcu to klasyczny dodatek do makaronów. Jest pyszny, zdrowy, można do szybko i prosto przygotować a co najważniejsze - łatwo zmodyfikować smak. Wystarczy do niego dodać rożne zioła (nie tylko bazylię), warzywa, przyprawić aby był pikantny lub podać w wersji łagodnej - rezultat zawsze będzie doskonały. W naszym klimacie po sezonie letnim polecam stosować pomidory z puszki, koniecznie całe, obrane ze skórki.

sos pomidorowy

 

Czas: około 2 godzin

Ilość porcji: 4 - 6

 

Składniki:

- 1,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 4 puszki najlepszych całych pomidorów,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 3 drobno posiekane ząbki czosnku,

- bazylia,

- 2 drobno posiekane cebule,

- 1/8 łyżeczki cukru,

- sól do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

2. Dodajemy pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, cukier i sól.

3. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje.

4. W zależności od potrzeb sos można zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl