Sos pomidorowy z tuńczykiem

Kategoria: Pomidorowe

sos pomidorowy z tuńczykiem 1

Czas: około 2 godzin

Ilość porcji: 2 - 4

 

Składniki:

- 1 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 2 puszki najlepszych całych pomidorów,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,

- 3 drobno posiekane ząbki czosnku,

- bazylia,

- oregano,

- tymianek,

- 1 drobno posiekana cebula,

- 1/8 łyżeczki cukru,

- sól i pieprz do smaku.

sos pomidorowy z tuńczykiem 1

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), wrzucamy cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

2. Dodajemy pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, oregano, tymianek, cukier i sól.

3. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje.

4. W zależności od potrzeb sos można zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl