Sos Arrabiata

Kategoria: Pomidorowe

Czas: około 2 godzin

Ilość porcji: 4 - 6

 

Składniki:

- 1,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 4 puszki najlepszych całych pomidorów,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 3 drobno posiekane ząbki czosnku,

- 2, 3 papryczki chili suszone (utłuczone w moździerzu) lub świeże (drobno posiekane). Jeśli chcemy sos łagodny to wyjmujemy pestki,

- bazylia,

- 2 drobno posiekane cebule,

- 1/2 pęczka natki pietruszki,

- 1/8 łyżeczki cukru,

- sól do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), wrzucamy cebulę, papryczkę chili i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

2. Dodajemy pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, cukier i sól.

3. Przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje.

4. W zależności od potrzeb sos można zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

5. Przed podaniem dodajemy do sosu drobno posiekaną natkę pietruszki.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl