Sos Amatriciana

Kategoria: Pomidorowe

Czas: około 2 godzin

Ilość porcji: 4 - 6

 

Składniki:

- 1,5 kg dojrzałych pomidorów w lecie lub 4 puszki najlepszych całych pomidorów,

- oliwa z oliwek do smażenia,

- 100 g pancetty lub wędzonego boczku,

- 3 drobno posiekane ząbki czosnku,

- bazylia,

- natka pietruszki,

- papryczka chili suszona (utłuczona w moździerzu) lub świeża (drobno posiekana). Jeśli chcemy sos łagodny to wyjmujemy pestki,

- 2 drobno posiekane cebule,

- pól szklanki białego wytrawnego wina,

- 1/8 łyżeczki cukru,

- sól do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Rozgrzewamy oliwę (ja daję dużo), wrzucamy boczek, cebulę i czekamy aż się zeszkli, dodajemy czosnek.

2. Dodajemy papryczkę chili i pomidory (świeże pomidory sparzyć i obrać ze skórki), bazylię, cukier i sól.

3. Dodajemy białe wino, przykrywamy i dusimy około 40 minut aż sos zgęstnieje.

4. Przed podaniem dodajemy pietruszkę.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl