Jasne

Sos beszamelowy

Kategoria: Jasne

Czas: około 5 minut

Ilość porcji: 4-8

 

Składniki:

- 2 szklanki/500 ml mleka,

- 3 łyżki masła,

- 1/2 szklanki/50g mąki,

- 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej,

- sól do smaku.

 

Przygotowanie:

1. W małym rondlu podgrzewamy mleko na małym ogniu tak żeby się nie zagotowało.

2. W dużym rondlu rozpuszczamy masło także na małym ogniu.

3. Powoli dodajemy mąkę i mieszamy drewnianą łyżką.

4. Zdejmujemy z ognia i dodajemy cztery łyżki gorącego mleka.

5. Cały czas dokładnie mieszamy aby zapobiec powstawaniu grudek.

6. Stopniowo dodajemy pozostałe mleka cały czas mieszając.

7. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu i gotujemy 5 minut.

8. Na końcu doprawiamy solą i gałką muszkatołową.

 

Smacznego.

Sos pieczarkowy jasny

Kategoria: Jasne

Ten sos może być dodatkiem np. do pieczonego kurczaka, placków ziemniaczanych czy kopytek.

Sos pieczarkowy jasny

 

Czas: około 25 minut

Ilość porcji: 4

 

Składniki:

- 500 g pieczarek,

- 2 posiekane cebule,

- olej rzepakowy,

- 2 łyżki śmietany,

- sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

1. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry.

2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli.

3. Dodajemy pieczarki i smażymy około 10 minut mieszając.

4. Jeśli zachodzi potrzeba (kiedy pieczarki mają mało wody) podlewamy całość wodą.

5. Dodajemy śmietanę, tak żeby się nie zważyła, najlepszy sposób: odlewamy 2 ,3 łyżki sosu spod pieczarek do osobnej szklanki i mieszamy go ze śmietaną).

6. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

 

Smacznego

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl