Czosnek

Kategoria: Przyprawy i zioła

Istnieje wiele sposobów przygotowania czosnku, wszystko zależy od tego jaki smak chcemy uzyskać w potrawie. Jedno jest pewne: unikajmy wyciskarek. Pamiętajmy żeby kupować polski czosnek, przeważnie jest lekko fioletowy. Podczas smażenia nie wolno dopuścić do przypalenia czosnku, wydziela się wtedy gorzkawy smak, który może popsuć całą potrawę.

 

1. W przypadku uzyskania łagodnego smaku, używamy całych ząbków czosnku. Przed wrzuceniem warto lekko je rozgnieść nożem. Można także po jakimś czasie przyrządzania potrawy wyłowić czosnek.

2. W przypadku średnio intensywnego smaku, czosnek trzeba pokroić w jak najcieńsze plasterki, najlepiej prawie przezroczyste.

3. W przypadku najintensywniejszego aromatu, czosnek po prostu siekamy jak najdrobniej.

Copyright 2011 - 2018 viafacti.pl